Neobična naredba marincima: Prestanite iskorištavati vojne uređaje za svoju dobit

Zabrana je donesena jer se američka vojska boji da bi im takve neovlaštene aplikacije mogle narušiti kibernetičku sigurnost.

Martina Čizmić | 30.07.2020. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki marinci dobili su zanimljivu naredbu. Naime, naređeno im je da prestanu koristiti službene uređaje za rudarenje kriptovaluta. Bilo kakve aplikacije za rudarenje koje budu otkrivene, automatski će biti izbrisane, stoji u naredbi.

Zanimljivo je kako su uopće marinci uspjeli instalirati programe za rudarenje na službene i često jako dobro osigurane službene vojne uređaje. No, prema memorandumu koji je poslan marincima, zabrana rudarenja donesena je upravo jer se američka vojska boji da bi im takve neovlaštene aplikacije (kao i one za kockanje i traženje partnera, ali i mobilne igre) mogle narušiti kibernetičku sigurnost.

Inače, ovo nije prvi put da američka vojska uvodi reda među svojim vojnicima. Još 2018. je Pentagon morao donijeti naredbu da vojnici ili prestanu koristiti popularne aplikacije za fitness (poput Strave) ili da isključe dijeljenje lokacije, nakon što je otkriveno da su tisuće vojnika diljem svijeta svojim treninzima otkrili gdje se nalaze i kako izgledaju brojne vojne baze. Čak je otkriveno i kako izgleda Područje 51.

Vojska (Foto: Thinkstock) Strava: Ovo je sigurnosna noćna mora za vojske diljem svijeta

Za sad nema podataka da su takvi propusti zaista i narušili sigurnost američke vojske, ali su pokazali koliko zapravo korištenje tehnologije bez razmišljanja može ugroziti osjetljiva područja.

Što se marinaca tiče, oni bi, prema svemu sudeći i dalje mogli rudariti ali na svojim vlastitim uređajima i kad nisu spojeni na službenu vojnu mrežu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti