Neobični pomagač pomogao identificirati znanstvenicima fosile tajanstvenih zuba

Prirodoslovni muzej vjeruje da bi se tehnologija učenja mogla češće koristiti kako bi se saznalo više o dinosaurima i njihovim fosilima.

Hina | 14.04.2023. / 08:03

Arheološko iskopavanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Fosili tajanstvenih zuba mogli bi pripadati dinosauru koji nikad prije nije pronađen u Velikoj Britaniji, pokazalo je istraživanje londonskog Prirodoslovnog muzeja provedeno uz pomoć umjetne inteligencije.

Znanstvenici vjeruju da su zubi pronađeni u Oxfordshireu, Gloucestershireu i Dorsetu ostaci najranijih rođaka ptica, skupine dinosaura poznatih kao maniraptorani.

Slika nije dostupna Kostur divovskog mesojeda na dražbi: Mogao bi se prodati za milijunski iznos

Nalazi uključuju najstarije dokaze na svijetu o dinosaurusu terizinosauru, velikom biljojedu s dugim pandžama nalik škarama. Prirodoslovni muzej i sveučilište Birkbeck koristili su strojno učenje kako bi obučili računalne modele da identificiraju kojoj izumrloj životinji fosili najvjerojatnije pripadaju.

Istraživači su računalima dali podatke o tisućama zuba različitih vrsta dinosaura i napravili 3D modele fosila kako bi otkrili kojim izumrlim stvorenjima pripadaju.

Smatra se da su maniraptorani hodali Zemljom prije između 174 i 164 milijuna godina tijekom razdoblja srednje jure, ali novo istraživanje sugerira da su neki od dinosaura mogli postojati gotovo 30 milijuna godina ranije. Fosili iz tog razdoblja su rijetki i malo se zna o podrijetlu ovih dinosaura.

Prethodna istraživanja sugerirala su da su maniraptorani bili prisutni u srednjoj juri, ali stvarni fosilni dokazi bili su nepotpuni i osporavani, rekao je Simon Wills, doktorant na Prirodoslovnom muzeju.

Dinosaur, ilustracija Novootkriveni dinosaur iz Mongolije bio je prekriven perjem, dugi vrat i imao nevjerojatne mogućnosti

Zajedno s fosilima pronađenim drugdje, ovo istraživanje sugerira da je ta skupina do tog vremena već postigla globalnu prisutnost. Zubi koje smo analizirali uključuju trenutno jedine fosile troodontida (malog dinosaura nalik ptici) i terizinosaura ikada zabilježene u Ujedinjenom Kraljevstvu i najstariji su dokaz ovih dinosaura bilo gdje u svijetu.

Prirodoslovni muzej vjeruje da bi se tehnologija učenja mogla češće koristiti kako bi se saznalo više o dinosaurima i njihovim fosilima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti