Kostur divovskog mesojeda na dražbi: Mogao bi se prodati za milijunski iznos

Milijune godina nakon što su dinosauri vladali Zemljom kostur divovskog tiranosaura predstavljen je u Švicarskoj javnosti prije njegove dražbe ovog mjeseca.

Hina | 02.04.2023. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Očekuje se da će divovski mesojed, nazvan "Trojstvo TRX-293", postići cijenu između pet i osam milijuna švicarskih franaka kada bude prodan u Zürichu 18. travnja.

Tyrannosaurus rex visok je 3,9 metara i dug 11,6 metara te je samo treći kostur T-Rexa koji se nudi na dražbi, a prvi u Europi.

Slika nije dostupna Jesu li dinosauri već "bili na odlasku" kad ih je izbrisao asteroid? Znanstvenici došli do zanimljivih zaključaka

Ime tog kostura je Trojstvo jer je sastavljen od tri jedinke i sve su pronađene u SAD-u, rekao je Cyril Koller, vlasnik aukcijske kuće koja vodi dražbu.

Preostali dio imena potječe od 293 kosti u njegovu kosturu.

Koller misli da će kupac vjerojatno biti privatna osoba, iako je siguran da će ga javnost ipak moći vidjeti u budućnosti.

Otkrića fosila T-rexa izuzetno su rijetka, rekao je Hans Jacob Siber, paleontolog u muzeju dinosaura u švicarskom Aathalu.

To nije odljev ili kopija, to je original. I vrlo su, vrlo rijetki, rekao je Siber za Reuters.

Zapravo, do otprilike 1970. ili 1980. godine bilo ih je manje od desetak, većina u američkim muzejima.

Meraxes gigas, ilustracija Istraživači otkrili novu vrstu dinosaura koja izgledom podsjeća na T. rexa

Gotovo svi ostali fosilizirani T-rexovi čuvaju se u muzejima, što znači da vlada ogroman interes kad god se kostur pojavi na prodaju.

Dva druga T-rexa otkrivena u Sjevernoj Americi, nazvana Sue i Stan, prodana su za 8,4 milijuna i 31,8 milijuna dolara 1997. i 2020. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti