Neočekivana opasnost iz zraka: Otkriven još jedan način nadzora mobitela!

Iznad američkih gradova lete avioni koji na sebi imaju lažne mobilne antene i povezuju se s telefonima brojnih korisnika te prikupljaju podatke o njima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2014. / 09:00

Neočekivana opasnost iz zraka: Otkriven još jedan način nadzora mobitela!

Svima je dobro poznato koliko Agencija za nacionalnu sigurnost prati i prisluškuje internetske korisnike, a ovog tjedna otkriven je još jedan način na koji Amerikanci godinama prisluškuju mobilne telefone stanovnika ove zemlje. Prema informacijama objavljenim na The Wall Street Journalu, još 2007. godine pokrenut je program nadzora mobilnih telefona korištenjem malih zrakoplova koji koriste lažne prijenosne mobilne antene nazvane 'dirtboxes'. Te se antene povezuju s mobilnim uređajima korisnika te prikupljaju podatke o njihovom identitetu i lokaciji – naravno, sve bez ikakvog znanja samih korisnika, a zrakoplovi koji ih nose polijeću s najmanje pet aerodroma u blizini velikih američkih gradova te pokrivaju 'većinu američke populacije'.

Na WSJ-u kažu kako se mobilni telefoni programirani da se automatski povezuju s antenama koje imaju najjači signal, a lažne antene koje koristi američka policija prikazuju se kao antene koje imaju najjači signal (iako ga nemaju) te se na njih spajaju svi telefoni koji mogu detektirati njihov signal. Tehnologija je prvenstveno namijenjena lociranju telefona koje koriste kriminalci, dileri i slično, no problem je što se na ovaj način prikupljaju i informacije o svim korisnicima – uređaji sami mogu ocijeniti koji telefoni pripadaju ljudima pod istragom, dok podatke o ostalim telefonima navodno ne koristi. Tehnologija koja se koristi u ovim antenama omogućava istražiteljima da se dokopaju informacija o desecima tisućama telefona i korisnika tijekom samo jednog leta, a iako nitko od ljudi upoznatih s ovakvim načinom nadzora nije novinarima htio reći koliko često i koliko dugo ovakvi avioni lete, oni su napomenuli kako je riječ o 'regularnim letovima'.

Također, ova im tehnologija omogućava toliko precizno lociranje, da osobe mogu locirati čak i u sobi u kojoj se nalaze. Iz Ministarstva pravosuđa u SAD-u nisu htjeli niti potvrditi niti demantirati informacije o ovakvom načinu prisluškivanja te napominju da bi objavljivanje informacija o ovakvom načinu nadzora omogućilo kriminalcima i stranim zemljama da se temeljito upoznaju s njihovim kapacitetima nadzora.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti