Neugodno iznenađenje iz Googlea: Evo kako možete provjeriti povijest svoje online kupovine i što Google zna o tome

Znamo da Google zna skoro sve o nama, no jeste li znali da ova kompanija prikuplja podatke o vašim kupovinama na internetu kako bi vam „pomogla“ i na jednom mjestu pružila te informacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2019. / 12:16

Online šoping (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U posljednje vrijeme, a pogotovo nakon skandala s Cambridge Analyticom, velike internetske kompanije poput Facebooka i Googlea sve više govore o zaštiti privatnosti korisnika te je na nedavno završenoj Googleovoj konferenciji I/O veliki naglasak stavljen upravo na zaštitu privatnosti ljudi koji koriste njihove usluge. Dok neki hvale novitete koje je predstavio Google, a drugi govore da je riječ samo o kozmetičkim promjenama jer ta kompanija ionako živi od oglašavanja, činjenica je da, nekad i bez znanja samih korisnika, Google skuplja i sprema gomilu privatnih podataka korisnika.

Iako nam je jasno da Google zaista zna sve o nama, neke nas stvari uvijek mogu (neugodno) iznenaditi, pa tako i informacija da ova kompanija među postavkama profila njihovih korisnika ima i jedan poseban dio rezerviran za podatke o kupovini. Ako otvorite svoj Google račun i kliknite na opciju "Postavke i pretplate", na ekranu će vam se pojaviti i opcija "Kupnje" na kojoj na jednom mjestu možete pronaći povijest vaših kupovina (svih ili samo nekih) na internetu.

Znaju sve što ste kupovali korištenjem Gmaila

Riječ je o opciji koju nitko iz Googlea ranije nije spominjao, niti većina korisnika zna da postoji – tu se pojavljuju podatci o kupovinama s trgovina poput Amazona, iBaya, iTunesa i brojnih drugih online trgovina, kao i informacije o digitalnim kupovinama i pretplatama (npr. pjesama, filmova, sportskim servisima itd.), ali samo za one kupovine u kojima se koriste Googleovi podaci, odnosno Gmail. Google, dakle, iz mailova s računima za kupovine koje ste dobili na Gmail u posebnu kategoriju stavlja sve vaše kupovine i za svaku kupovinu mogu se naći podaci poput samog proizvoda, vremena narudžbe i predviđenog vremena isporuke, imena trgovine s koje je kupljen, cijene te vaših osobnih podataka i adrese isporuke.

U komentaru na novinarske upite, iz Googlea su napomenuli kako je ova opcija napravljena kako bi se jednostavno i na jednom mjestu pratile kupovine, narudžbe i pretplate – te se informacije ne koriste za oglašavanje i korisnici ih mogu izbrisati kad god žele. No problem je što, ako želite izbrisati podatke o pojedinoj kupovini, morate izbrisati mail s računom – mnogima to nije prihvatljiva opcija jer žele imati neki dokaz o kupnji, a iako iz Googlea kažu da je moguće upravljati poviješću kupovina, ta opcija trenutačno nije dostupna.

Ta opcija može biti korisna kada želite na jednom mjestu provjeriti sve kupovine u kojima ste koristili Gmail, ali što ako korisnici to ne žele i što je s brojnim korisnicima koji nisu niti svjesni njenog postajanja? Npr. ako im netko provali u profil ili ako supružnik/partner koji ima šifru za pristup Gmailu i Googleovu računu pristupi toj opciji može brzo provjeriti što su korisnici kupovali posljednjih godina, a tu se mogu pronaći i neki podaci koji možda ne žele podijeliti s njima i kupovine od prije 5-6 godina na koje su zaboravili.

Ako želite vidjeti povijest svoga online šopinga, kliknite na opciju kupnje i pregledajte što ste sve kupovali preko interneta posljednjih godina te, ako naiđete na nešto što nije za svačije oči, povijest te kupovine (odnosno mail s računom) odmah možete i izbrisati.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti