Ulašteni novi roboti nježno provjeravaju puls visoko zaraznih pacijenata na odjelu intenzivne njege u talijanskoj bolnici koja vodi bitku s koronavirusom. Liječnici i sestre ih vole jer spašavaju i njihove živote.

Talijanima se zbog virusa svijet okrenuo do neprepoznatljivog, ali malo toga ih više boli od činjenice da deseci liječnika i sestara umiru pokušavajući spasiti na tisuće pacijenata.

Mnogi vjeruju da bi ih većina danas bila živa da su bili bolje zaštićeni. To objašnjava zašto se medicinsko osoblje u gradu Vareseu na sjeverozapadu Lombardije, iza svojih zaštitnih maski smije od uha do uha dok poziraju za fotografije pokraj svojih novih robotskih prijatelja.

Tamošnja je bolnica dobila šest blještavih i pomalo čovjekolikih robota na kotačima. Neki su bijeli i imaju monitore i razne senzore na mjestu gdje bi bila ljudska glava. Drugi su jednostavniji i izgledaju kao crne metle na kotačima.

Njihova pojava izaziva smiješak na licima mlađih pacijenata, ali prva im je namjena da spase liječnike i sestre od zaraze i širenja virusa.

Oni su neumorni pomoćnici i ne mogu se razboljeti, kaže Francesco Denali, šef odjela intenzivne njege u bolnici Circolo.

Očitanja koja roboti šalju, liječnicima omogućuju praćenje vitalnih znakova pacijenata na monitorima u susjednoj sobi.

Sestre i liječnike virus je jako pogodio. Roboti su sjajna stvar, rekao je Denali.

U Italiji je dosad zbog koronavirusa umrlo više od 17 tisuća ljudi, najviše u svijetu. Među njima je više od 80 zdravstvenih djelatnika.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju