Nevjerojatne metode zaštite: U lukama u kojima se pojavi Putin brodovi završe na – aerodromima!

Zabilježeni su slučajevi u kojima su instrumenti i GPS "poludjeli" na brodovima na kojima je navigacija pokazivala da se, umjesto na stvarnoj poziciji, nalaze na aerodromu udaljenom više od 150 kilometara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2019. / 10:43

Vladimir Putin (Foto: AFP)

U današnjem svijetu nisu pametni samo naši telefoni, televizori i satovi, pametno je postalo i naoružanje, a za učinkovito korištenje toga naoružanja nužni su podaci, tj. koordinate. Vojska se pri napadima oslanja na točne koordinate ciljeva, no ako netko ometa signale i utječe na koordinate, naravno da napadi ne mogu biti precizni i uspješni.

Kako je pokazalo istraživanje američke kompanije C4ADS, isplatile su se velike investicije ruske vojske u uređaje i tehnologiju za ometanje signala – još u ratovima u Ukrajini i Siriji uspješno su koristili tu tehnologiju, pa su se i američki vojni zapovjednici tada tužili na probleme s ometanjem signala. Ta je situacija pokazala koliko su Rusi napredovali s razvojem tehnologije za ometanje GPS-a te je ovo bio signal američkoj vojsci za nadogradnju opreme i sustava za elektroničko ratovanje.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Širenje lažnih vijesti u Rusiji će vas koštati 40 tisuća kuna

Na temelju brojnih dosadašnjih slučajeva, iz C4ADS-a zaključili su kako "Rusija manipulira globalnim navigacijskim sustavom" na puno većoj razini nego što su mislili vojni stručnjaci. Osim na bojištima u Ukrajini i Siriji, tehnologija za ometanje signala koristi se i za zaštitu važne infrastrukture i osoba, što pogotovo dolazi do izražaja prilikom Putinovih posjeta lukama.

Naime, zabilježeni su slučajevi u kojima su instrumenti i GPS "poludjeli" na brodovima koji su se nalazili usidreni u lukama koje je posjetio Putin te im je navigacija pokazivala da se, umjesto na stvarnoj poziciji, nalaze na aerodromu udaljenom više od 150 kilometara. Uređaje za ometanje signala navodno sa sobom nose Putinovi tjelohranitelji, a njihov je cilj prvenstveno zaštiti najmoćnijeg čovjeka Rusije od napada bespilotnim letjelicama.

Ti uređaji oponašaju civilne GPS signale i šalju koordinate lokalnih aerodroma – pozicija aerodroma koristi se jer je većina komercijalnih dronova programirana tako da se, u slučaju približavanja aerodromima, automatski ugase i spuste na tlo.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin želi stvoriti vlastiti internet odvojen od ostatka svijeta?

Treba napomenuti kako tehnike ometanja signala ne koriste samo Rusi – naravno, koriste ih i brojne druge zemlje, uključujući i SAD, no prema ovom izvještaju čini se kako su, kad se radi o razvoju i tehnološkim mogućnosti, Rusi dosad učinili najviše.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti