Putin želi stvoriti vlastiti internet odvojen od ostatka svijeta?

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju kako bi stvaranje centraliziranog Runeta Rusiju učinilo još ranjivijom.

Martina Čizmić | 05.03.2019. / 10:27

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Rusija je proteklih nekoliko godina, malo-pomalo, uvodila sve stroža pravila za upotrebu interneta. Iako je kontrola daleko od one kineske, velike informatičke tvrtke moraju se prilagođavati i poštivati ruske zakone ili riskiraju izbacivanje iz zemlje.

No čini se da bi u Kremlju mogli otići i korak dalje. Ruski predsjednik Vladimir Putin svesrdno podupire prijedlog zakona pod nazivom "suvereni internet", koji bi zapravo udario temelje za stvaranje ruskog interneta. Točnije, sveukupni promet u ruskom kibernetičkom prostoru kontrolirao bi se u glavnom kontrolnom centru.

Tako bi se mogli blokirati ili cenzurirati "neposlušni" korisnici, ali i kontrolirati koje se informacije objavljuju i gdje.

Iz Kremlja se pravdaju kako je to obrambeni odgovor na novu američki kibernetičku strategiju koja dopušta ofenzivne mjere protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih dolaze kibernetički napadi ili prijetnje.

Također, Runet (kako bi se novi internet zvao) bi tako mogao nastaviti funkcionirati čak i ako SAD pokuša uvesti digitalnu izolaciju Rusije.

No protiv prijedloga su i korisnici i operateri koji smatraju da to baš i nije najbolje rješenje. Korisnici upozoravaju da bi uvođenje Runeta ograničilo njihove i tako ograničene slobode, dok operateri ističu da bi gradnja takvog alternativnog interneta stajala milijarde rubalja.

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju kako bi stvaranje centraliziranog Runeta Rusiju učinilo još ranjivijom jer bi postojalo jedno središnje mjesto koje bi se trebalo napasti pa da cijeli Runet prestane s radom. Također, ističu kako bi sustavi za nadziranje i filtriranje sadržaja, koje bi trebalo rasporediti po Runetu, mogli pridonijeti usporavanju protoka informacija. I to ne samo u Rusiji već i u ostatku svijeta.

Izvor: Bloomberg

Iako Putin i njegovi istomišljenici zagovaraju uvođenje ovog zakona, pitanje je hoće li on zaživjeti u praksi i pod koju cijenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti