Nezaustavljiva kineska kompanija obara rekorde i sve je bliža Tesli

U trećem kvartalu Tesla je prodala skoro 20 tisuća električnih automobila više i bit će zanimljivo vidjeti kako će stvari izgledati u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2024. / 10:31

BYD Yangwang U9 (Foto: BYD)

Kineska kompanija BYD privukla je pažnju javnosti nakon što je u posljednjem kvartalu prošle godine prodala najviše električnih automobila na svijetu. Sa svojim vozilima BYD pokriva brojne kategorije tržišta - od jeftinijih modela nevjerojatne cijene niže od 10 tisuća dolara preko limuzina i modela iz SUV kategorije pa do jurilica koje mogu konkurirati Ferrariju, a u ponudi imaju električne automobile i hibride.

VinFast VF 3 Ovaj je automobil postao fenomen na društvenim mrežama, a nije teško zaključiti zašto

Prije više od dvije godine BYD je donio zanimljivu odluku o prekidu proizvodnje i prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, kako bi se mogli u potpunosti fokusirati na hibride i električna vozila. Taj se potez itekako isplatio jer je potražnja za njihovim vozilima sve veća te su u rujnu ove godine, već četvrti mjesec zaredom, oborili rekord prodaje svojih automobila. U tom su mjesecu prodali samo nešto manje od 420 tisuća vozila (ta se brojka odnosi i na hibride i električna vozila), što predstavlja porast od 12,42 posto u odnosu na mjesec ranije, ali i porast veći od 45 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

​​Posebno je impresivan porast prodaje hibridnih automobila. U rujnu su prodali više od 250 tisuća komada, što predstavlja rast veći od 85 posto u odnosu na isti mjesec 2023. te 13,6-postotni rast u odnosu na kolovoz ove godine. Tijekom prošlog mjeseca prodali su i skoro 165 tisuća električnih automobila, što predstavlja rast od 9 posto u odnosu na rujna prošle godine i 11,1 posto rasta u odnosu na kolovoz.

Iako su njihova vozila najpopularnija u Kini, BYD sve veći fokus stavlja na izvoz i osvajanje međunarodnih tržišta. Tako su u rujnu prodali više od 33 tisuće automobila na tržištima izvan lokalnog, što predstavlja rast od 17,7 posto u odnosu na rujan 2023.

BYD-ov automobil, ilustracija Musk ih je s razlogom prozvao najvećim konkurentom Tesli: Već su prodali više od milijun električnih automobila ove godine

Uz takve odlične prodaje svakog mjeseca, jasno je kako je BYD oborio i kvartalni rekord pa su u trećem ovogodišnjem kvartalu (od srpnja do rujna) prodali skoro 1,135 milijuna automobila, što je prvi put da se premašili broj od milijun prodanih vozila u jednom kvartalu. Usprkos rekordu, BYD ipak nije uspio u jednoj stvari, a to je ponovno prestići Teslu i zauzeti prvo mjesto na tržištu električnih vozila. Naime, broj prodanih automobila u trećem kvartalu iznosio je 443 tisuće, dok je Tesla ipak bila malo bolja te je Muskova kompanija prodala više od 462 tisuće vozila.

Borba između ove dvije kompanije se nastavlja i bit će prilično zanimljivo vidjeti kako će ove brojke izgledati na kraju godine i hoće li BYD ponovno prestići Teslu.

Izvor: ArenaEV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti