Vozilo o kojem svi pišu posljednjih mjeseci: “Mini Lamborghini” je najprodavaniji automobil u Kini prošli mjesec

Posljednjih šest mjeseci to je najprodavaniji električni automobil u Kini, a u kolovozu je postao i ukupno najprodavaniji model.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2024. / 13:23

BYD Seagull Honor Edition (Foto: BYD)

O kineskoj kompaniji BYD više smo puta pisali tijekom posljednjih mjeseci, a tvrtka je prešla put od proizvođača automobila kojeg je Elon Musk otvoreno ismijavao pa do kratkotrajnog preuzimanja vodećeg mjesta na tržištu električnih vozila. Musk je s vremenom promijenio mišljenje o BYD-u - više nema ismijavanja, već samo poštovanje te ih je prozvao vjerojatno najvećim konkurentima Tesli na tržištu električnih automobila.

Wang Chuanfu Šef BYD-a objasnio situaciju na tržištu automobila: Kinezi su jaki, a zapad je u strahu

Njihovi su automobili, naravno, najpopularniji u Kini, ali ambicije su globalne te malo po malo zauzimaju sve veći udio i izvan lokalnog tržišta. BYD u ponudi već ima priličan broj vozila, no u posljednje vrijeme jedan model posebno privlači pažnju i puni medijske stupce. Riječ je o modelu Seagull koji dolazi sa zaista nepobjedivom cijenom i na kineskom tržištu može se kupiti za manje od deset tisuća dolara. Teško, odnosno gotovo nemoguće da se može naći električni automobil boljeg omjera cijene i kvalitete.

Osim cijene, još jedna zanimljivost ovog automobila je što je na njegovom dizajnu radio bivši dizajner Lamborghinija Wolfgang Egger, zbog čega je nazvan mini Lamborghinijem. Seagull dolazi s dvije baterijske opcije (20,08 kWh i 38,88 kWh), uz doseg od nešto više od 400 km.

Treba naglasiti kako je riječ o cijeni za kinesko tržište, a ako ova verzija Seagulla jednom postane dostupan na američkom i europskom tržištu, jasno je kako će za njega biti potrebno platiti puno više, možda i više nego dvostruko veću cifru u odnosu na kojoj se prodaje u Kini - spominje se cijena od oko 20 tisuća eura u Europi. Na tržištima izvan Kine na kojima je ovaj automobil dostupan poput brazilskog i meksičkog, on se prodaji kao Dolphin Mini, a njegova cijena iznosi 19-20 tisuća dolara, objašnjavaju na Electreku.

Električna vozila, ilustracija Panika zbog "kineske ofenzive": Proizvođači električnih automobila znatno mijenjaju strategiju

A što se tiče te prodaje u Kini, iz BYD-a su se pohvalili kako je u kolovozu upravo Seagull bio najprodavaniji automobil na tom tržištu sa skoro 41 tisućom prodanih modela. Iz ove tvrtke kažu kako je u posljednjih pola godine ovo najprodavaniji automobil u svojoj kategoriji te najprodavaniji električni automobil u Kini. S obzirom na to da stoji manje od 10 tisuća dolara, jasno je zašto je Seagull toliko popularan.

Što se ukupne prodaje BYD-evih automobila tiče, ova je tvrtka u kolovozu prodala 373 tisuće tzv. novih energetskih vozila, koja uključuju hibride i električna vozila, dok je broj isključivo električnih vozila prodanih prošlog mjeseca nešto manji od 150 tisuća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti