Ovaj je automobil postao fenomen na društvenim mrežama, a nije teško zaključiti zašto

Najavljen je još početkom godine, sada je objavljeno da su krenule prve isporuke. Sljedeće godine stiže i u Europu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.08.2024. / 10:33

VinFast VF 3 (Foto: VinFast)

Godinama se govori kako će prodaja električnih automobila značajno porasti jednom kada se njihova cijena izjednači s vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem. Dok tradicionalni europski i američki proizvođači automobila užurbano rade na razvoju takvih vozila, na istoku su već dostupni automobili iznimno povoljne cijene. Više smo puta pisali o BYD-ovom Seagullu koji je na kineskom tržištu dostupan po cijeni nižoj od 10 tisuća dolara, a početkom godine i VinFast je predstavio automobil koji je privukao veliku pažnju.

VinFast Jeste li čuli za ovu vijetnamsku kompaniju? Proizvodi električne automobile, a tržišna vrijednost veća joj je nego Fordu i GM-u

Kada su u travnju ove godine otvorili prednarudžbe za model VF 3, ovo je vozilo postalo prilično popularno na internetskim tražilicama u Vijetnamu pa su iz VinFasta komentirali kako je riječ o fenomenu na društvenim mrežama. Naime, unutar 66 sati, prednarudžbe su premašile broj od 27 tisuća vozila, čime je ovaj automobil oborio rekord po broju prednarudžbi u Vijetnamu. Jasno, te bi brojke trebale biti indikativne i za daljnju potražnju za ovim vozilom.

Što se samog automobila tiče, riječ je o električnom mini SUV-u malih dimenzija koji je namijenjen za gradsku vožnju, a njegov doseg s jednim punjenjem baterije iznosi oko 200 km. Namijenjen je za 4 osobe, no stražnja se klupa može oboriti pa se tako otvara mjesto za pohranu kapaciteta 550 litara.

Za većinu je najvažnija stvar oko VinFasta VF3, naravno - njegova cijena. Prvotno je bio dostupan po cijeni nešto većoj od 9 tisuća dolara, no to je bila ponuda koja je obuhvaća pretplatnički model za baterije. Cijena automobila s ugrađenom baterijom, bez dodatnih mjesečnih troškova iznosi na vijetnamskom tržištu oko 12.400 dolara. Dostupna je i opcija financiranja u kojoj kupci plate manji predujam, a ostatak vrijednosti vozila u ratama tijekom sljedećih osam godina.

Geely Indonezija traži pomoć kineskog Geelyja u proizvodnji električnih automobila

Za mnoge Vijetnamce to je, čini se, ponuda koja se ne odbija, a kakva će biti potražnja na drugim tržištima, uključujući europsko i američko na kojima bi se VF 3 trebao pojaviti sljedeće godine, tek ćemo vidjeti. Jasno je kako će na tim tržištima cijena biti značajno veća i mediji spominju cifru od 20 tisuća dolara.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti