Niskotarifni EasyJet razvija električni zrakoplov

U EasyJetu nadaju se kako će im električni zrakoplov osigurati prednost pred glavnim rivalom Ryanairom.

Martina Čizmić | 28.09.2017. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zrakoplovna tvrtka EasyJet udružila je snage s američkim start-upom Wright Electric kako bi napravila potpuno funkcionalan i potpuno električan komercijalni zrakoplov.

Wright Electric za EasyJet bi trebao osmisliti dizajn i razviti dovoljno jake baterije koje bi mogle pogoniti zrakoplov 335 milja (oko 540 kilometara), što je udaljenost na kojoj leti oko 20 posto današnjih EasyJetovih zrakoplova.

Da je moguće napraviti električni zrakoplov, Wright Electric pokazao je na primjeru zrakoplova dvosjeda, no sad bi taj dizajn trebalo prilagoditi komercijalnim zrakoplovima.

Upotreba električnih zrakoplova uvelike bi smanjila troškove goriva, ali i zagađenje zraka, a zbog tišeg rada vjerojatno bi bilo ugodnije i boraviti u njegovoj blizini prilikom polijetanja i slijetanja.

U EasyJetu nadaju se kako će im električni zrakoplov osigurati prednost pred glavnim rivalom Ryanairom.

Baš kao što smo to mogli vidjeti u automobilskoj industriji, zrakoplovna će se industrija okrenuti električnoj tehnologiji kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš. Po prvi put možemo zamisliti budućnost bez zrakoplovnog goriva i uzbuđeni smo jer imamo mogućnost biti dio toga. Sad je samo pitanje kad, ne hoće li, električni zrakoplovi letjeti, istaknula je direktorica EasyJeta Carolyn McCall.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti