Ništa od Muskovog plana: Tesla ostaje na burzi

Tesla do daljnjeg ostaje javno dostupna kompanija, čije je dionice moguće kupiti na burzi.

Martina Čizmić | 27.08.2018. / 10:18

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Spektakularno najavljena vijest da Elon Musk razmišlja o otkupu dionica Tesle i vraćanju te tvrtke u privatno vlasništvo, izazvala je pravu buru u javnosti. Najavljene su tužbe investitora protiv Muska, spominjale su se i istrage zbog činjenice da je takvu vijest objavio na Twitteru, a ne na burzi.

No, čini se kako od svega toga na kraju neće biti ništa.

Musk je objavio službeno priopćenje kojim potvrđuje da će Tesla ostati na burzi.

Istaknuo je kako su mu investitori, koji su uz njega od 2010. kad su tek kretali u proizvodnju automobila, veoma važni jer su cijelo vrijeme uz njega.

Radio sam sa Silver Lakeom, Goldman Schsom i Morgan Stanleyem, koji imaju svjetsko iskustvo u tim stvarima, kako bi sagledali različite faktore koji bi utjecali na vraćanje Tesle u privatno vlasništvo, napisao je Musk te dodao da je i saslušao što o svemu misle dioničari.

Među ostalim, istaknuo je kako je razgovarao s dioničarima koji su ga uvjerili da je bolje za Teslu da ostane javno dostupna kompanija.

Raspoloženje je, ukratko, bilo "molimo te, nemoj to učiniti", napisao je Musk.

Također je istaknuo kako bi cijeli proces otkupa dionica i povratka Tesle u privatno vlasništvo bio dugotrajan i financijski težak, što bi onemogućilo daljnju proizvodnju Modela 3.

Uza sve to, moje uvjerenje da postoji i više nego dovoljno sredstava za otkup Tesle samo je ojačano tijekom ovog procesa, napisao je Musk, ali nije pojasnio tko bi i kako financirao taj proces, da je do njega došlo.

Na temelju svega što je saznao u razgovoru, Musk je donio odluku.

Nakon što sam sagledao sve faktore, sastao sam se sa Teslinim upravnim odborom i priopćio im da je najbolji put za Teslu da ostane javno dostupna kompanija. Oni su se složili, napisao je Musk te nastavio kako će se i dalje fokusirati na izradu "proizvoda koje će ljudi voljeti i koji će učiniti razliku za život na Zemlji".

Na kraju je zahvalio investitorima, kupcima i zaposlenicima na podršci koju su pružili kompaniji.

Nevjerojatno sam uzbuđen što mogu nastaviti voditi Teslu kao javno dostupnu kompaniju. To je privilegija, napisao je na kraju Musk.

Dakle, Tesla do daljnjeg ostaje javno dostupna kompanija, čije je dionice moguće kupiti na burzi. A Musk je samo još jednom dokazao snagu koju društvene mreže imaju i koliko ih treba koristiti s mjerom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti