Investitori tuže Muska nakon izjava o delistiranju Tesle

Muskov neočekivani tvit da planira delistirati Teslu s burze zaradio mu je nekoliko tužbi od nezadovoljnih investitora.

Filip Krizmanić | 13.08.2018. / 12:59

Elon Musk (Foto: Getty)
Elon Musk (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Elon Musk izazvao je burne reakcije javnosti i medija nakon što je na Twitteru neočekivano izjavio kako želi svoju kompaniju Teslu ponovno učiniti privatnom jer smatra da je to najbolji put. Dodao je i kako se o svojoj namjeri već konzultirao s investitorima i da su zadovoljni njegovom odlukom.

Međutim, izgleda da to nije bila potpuna istina.

Nakon njegovih tvitova cijena Teslinih dionica narasla je za 11 posto. No na takav porast cijene ubrzo su se požalili špekulanti koji tvrde da je Elon Musk svojim izjavama prevario tržište.

Najavio je da će Teslu otkupiti za 72 milijarde dolara, odnosno za 420 dolara po dionici. Bit će zanimljivo vidjeti otkud će prikupiti sav taj novac koji bi trebao zapečatiti najskuplji otkup kompanije u zadnjih nekoliko desetljeća.

Musk se, inače, već se prije žalio na “negativnu propagandu” koju su špekulanti širili o Tesli. Rekao je da se nada da će delistiranje Tesle zaštititi tvrtku od pritisaka investitora.

Špekulanti, koji žive od klađenja na pad vrijednosti dionica, naravno, nisu bili sretni s Muskovim obrazloženjima - sve smatraju farsom u svrhu podizanja cijena dionica.

Jedan od tužitelja, investitor Kalman Isaacs, tvrdi da je Muskova objava bila direktno namijenjena da naškodi špekulantima s kojima je već imao problema i javnih svađa u prošlosti.

Osim Isaacsa, tužbu je podigao još jedan investitor, William Chamberlain, a obojica tvrde da su Musk i Tesla prekršili federalne zakone o trgovanju vrijednosnim papirima te su umjetno povisili cijenu Teslinih dionica.

Tužbe još nisu komentirali ni Musk ni Tesla.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti