Niste cijepljeni? Nova studija sugerira da kao vozač imate veći rizik od prometnih nesreća

Znanstvenici su otkrili zanimljivu povezanost između spremnosti na cijepljenje i rizika od prometne nesreće.

Branimir Vorša | 15.12.2022. / 16:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova znanstvena studija sugerira da vozači koji se nisu cijepili protiv COVID-19 imaju veću vjerojatnost da će doživjeti tešku prometnu nesreću. Strani mediji prenose da osiguravajuća društva drže takve stvari na oku, a to znači i potencijalno veći trošak pri plaćanju police osiguranja.

Portal Autoblog prenosi rezultate studije objavljene u znanstvenom časopisu The American Journal of Medicine, koja je napravljena na 11 milijuna vozača u kanadskoj pokrajini Ontario 2021. godine. U studiji su se uspoređivala izvješća o nesrećama i status cijepljenja vozača.

U periodu trajanja studije dogodile su se 6682 prometne nesreće koje su zahtijevale bolničku njegu. Iako tek 16 vozača u njima nije bilo cijepljeno, rezultati su pokazali da je četvrtina tih nesreća uključivala necijepljene osobe.

Slika nije dostupna Velika studija potvrdila: Cjepiva ne povećavaju rizik za rijetka neurološka stanja

Statistički podaci studije pokazali su da su necijepljeni vozači izloženi 72 posto većem relativnom riziku od prometnih nesreća, u usporedbi s onima koji su cijepljeni, bez obzira na čimbenike poput socioekonomskog statusa i mjesta stanovanja.

Studija je zapravo otkrila samo korelaciju između oklijevanja od cijepljenja i rizika od prometnih nesreća u vožnji, što je svakako važno za istaknuti. Njzina namjera nije bila pronaći izravne uzročne veze između rizika u vožnji i necijepljenja. Ipak, autori studije nagađaju o drugim potencijalnim čimbenicima

Jedna se mogućnost odnosi na nepovjerenje u vladu ili vjeru u slobodu koja pridonosi i preferencijama cijepljenja i povećanim rizicima u prometu. Drugačije objašnjenje može biti pogrešno shvaćanje svakodnevnih rizika, vjera u prirodnu zaštitu, antipatija prema regulaciji, kronično siromaštvo, izloženost dezinformacijama, nedostatnih resursa ili drugih osobnih uvjerenja, pišu autori studije.

Slika nije dostupna Bioetičari o teorijama zavjere u Hrvatskoj: Ne smije ih se izjednačavati sa znanošću, ali ...

S druge strane, ništa ne ukazuje na to da cijepljenje protiv COVID-19 osobu čini boljim vozačem. Umjesto toga, studija sugerira da je tip osobe koja se ne cijepi, također tip osobe za koju postoji veća vjerojatnost da će doživjeti tešku prometnu nesreću.

Obzirom na korelaciju između statusa cijepljenja i rizika vožnje, osiguravajuća društva bi uskoro mogla pitati vozače o njihovoj povijesti cijepljenja protiv COVID-19, piše pak portal The Drive, no ističu i da bi svako osiguravajuće društvo koje prikuplja te informacije, moglo očekivati reakcije određenog broja glasnih i bijesnih vozača.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti