Niste instalirali aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom? Nema problema, ne morate, sad je vaš pametni telefon uređaj za praćenje

Nova tehnologija nadopunjuje ranije implementiranu tehnologiju praćenja koja je dostupna na svim pametnim telefonima koji koriste iOS i Android operativne sustave.

Martina Čizmić | 02.09.2020. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su Apple i Google dogovorili razvoj i implementaciju tehnologije za praćenje, koja je trebala biti temelj za razvoj aplikacija za praćenje osoba zaraženih koronavirusom, mnogi su bili skeptični. Jer što je sa svim onim zemljama koje kasne u razvoju aplikacije i još uvijek ju nemaju? Ali i što sa korisnicima koji ne žele instalirati takvu aplikaciju?

Stoga su Google i Apple najavili novi sustav koji će omogućiti institucijama javnog zdravlja da koriste pametne telefone za praćenje zaraženih kontakata i bez instalirane ili napravljene aplikacije.

Novi sustav, Exposure Notifications Express, omogućava institucijama javnog zdravstva da pošalju u Apple i Google tek malen konfiguracijski dokument, nakon čega će koristnici pametnih telefona moći odabrati žele li biti uključeni u program praćenja kontakata ili ne, bez instalacije dodatnih programa.

U slučaju Applea, iPhone uređaji s najnovijom verzijom operativnog sustava, dobit će obavijest o tome je li sustav praćenja kontakata dostupan u njihovoj zemlji te ih uputiti kako da ga aktiviraju bez instalacije aplikacije.

Kod uređaja s Androidom, korisnici će također dobiti obavijest sustava, no ipak će morati preuzeti automatski stvorenu aplikaciju.

Nova tehnologija nadopunjuje ranije implementiranu tehnologiju praćenja koja je dostupna na svim pametnim telefonima koji koriste iOS i Android operativne sustave. Iz Applea i Googlea ponavljaju kako se radi o tehnologiji koja traži dobrovoljni pristanak korisnika za korištenje te ne predstavlja sustav za praćenje korisnika jer prikuplja samo anonimizirane podatke.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti