Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama

Vožnja u mraku nikad nije ugodna, no kako bi sigurnije vozili, na autocestama su postavljene rasvjete, ujedno i golem trošak poreznih obveznika.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 14.04.2014. / 10:18

Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama

Vožnja u mraku nikad nije ugodna, no kako bi sigurnije vozili, na autocestama su postavljene rasvjete, ujedno i golem trošak poreznih obveznika.

Najviše nesreća događa se upravo u noćnim satima, što radi dekoncentracije vozača, što radi umora, no ovaj dizajnerski projekt koji je izradio Studio Roosegaarde mogao bi zamijeniti rasvjetu i pritom zadržati sigurnost vozača.

Naime, Roosegaarde je prošle godine predstavio koncept “svjetlećih traka”, trakama na cesti koje su premazane posebnim slojem koji tijekom dana apsorbira svjetlost kako bi po noći crte svijetlile. Prvi dio s osvijetljenim trakama realiziran je u Nizozemskoj na autocesti, a proteže se na udaljenosti od 500m.

Osim svjetlećih crta, ovaj koncept osmišljen je da se tijekom hladnih razdoblja, odnosno na -5 C, na cesti prikažu svjetleće pahulje koje ukazuju na sklisku cestu. 

Iako je eksperimentalno postavljen na malom dijelu autoceste, novinari koji su prošli tim dijelom kažu kako "imate osjećaj kao da prolazite kroz bajku", a ukoliko se pokaže učinkovitim, ovaj projekt mogao bi zaživjeti i na drugim dijelovima autoceste.

Za sada najveći problem predstavlja birokracija, no ako je projekt dobar kako tvrdi Roosegaarde, ne vidimo razlog zašto se te ceste ne bi i iskoristile u druge svrhe, primjerice povezivanje s automobilima!

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija, te video iznad koji ukratko opisuje kako je nastao projekt i koja ideja stoji iza svega.

Izvor Wired

Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama Nizozemci dobili prvu autocestu sa svjetlećim trakama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti