Nizozemska vlada blokirala izvoz strojeva za proizvodnju čipova u Kinu

Potez nizozemske vlade nadovezuje se na američku odredbu iz 2023. godine.

Hina | 02.01.2024. / 12:21

Čip
Čip - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Nizozemska vlada opozvala je dijelove dozvole za izvoz skupine strojeva za proizvodnju čipova u Kinu, izvijestio je proizvođač ASML.

Nizozemska vlada nedavno je opozvala dijelove dozvole za isporuku litografskih sustava NXT:2050i i NXT:2100i u 2023., što je utjecalo na mali broj kupaca u Kini, objavila je tvrtka u ponedjeljak.

ASML dominira tržištem litografskih sustava koji za proizvodnju sklopova čipova koriste lasere. Kina je proteklih godina bila njegovo treće tržište po prometu, nakon Tajvana i Južne Koreje. U trećem kvartalu 2023. zauzela je prvo mjesto sa 46-postotnim udjelom u prodaji.

Potez nizozemske vlade nadovezuje se na američku odredbu iz 2023. prema kojoj Washington može ograničiti izvoz ASML-ovih strojeva "Twinscan NXT1930Di" u Kinu ako sadrže dijelove proizvedene u SAD-u.

Skupina nizozemskih parlamentarnih zastupnika pitala je ministra trgovine ima li SAD pravo jednostrano nametati propise koji reguliraju izvoz u Kinu još jednog ASML stroja za izradu čipova, napominje Reuters.

Nizozemska kompanija procijenila je da opoziv i najnovija američka ograničenja nisu znatno utjecali na njezine financijske rezultate u 2023. godini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti