Njemačka: Cjepivo protiv koronavirusa najranije sredinom sljedeće godine

Njemačka je vlada izdvojila 750 milijuna eura za tri njemačke tvrtke koje rade na pronalasku cjepiva.

Hina | 29.07.2020. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka ministrica znanosti Anja Karliczek najavila je u srijedu dodatna sredstva tvrtkama koje rade na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa, ali je istodobno ublažila očekivanja da bi cjepivo moglo biti gotovo prije sredine sljedeće godine.

Ne smijemo očekivati čuda i moramo polaziti od toga da će cjepivo za šire slojeve stanovništva biti spremno najranije sredinom sljedeće godine, rekla je ministrica Karliczek (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon sastanka njemačke vlade.

Na sjednici vlade donesena je i odluka o financijskoj pomoći za tri tvrtke koje rade na pronalasku cjepiva, za što je iz posebnog programa izdvojeno 750 milijuna eura.

Sredstva bi trebala biti podijeljena na tvrtke BioNTech iz Mainza, CureVac iz Tuebingena i IDT Biologika iz Dessaua, koje je preporučio poseban gremij stručnjaka.

Zauzvrat njemačka vlada očekuje da će primjereni dio proizvodnje cjepiva biti stavljen na raspolaganje njemačkim zdravstvenim ustanovama.

Svim njemačkim građanima koji žele biti cijepljeni to će biti i omogućeno, rekla je Karliczek. Ona je najavila da će od sljedećeg tjedna voditi "intenzivne razgovore" s tvrtkama kako bi bila definirana raspodjela sredstava.

Dodatna sredstva bi prije svega trebala biti iskorištena za povećanja proizvodnih kapaciteta i kapaciteta za provođenje kliničkih studija.

Jedna od tvrtki koje će biti subvencionirane, CureVac, u travnju je došla u središte pozornosti javnosti nakon što je otkriveno da je Washington pokušao financijskim sredstvima tu tvrtku privući u SAD i time osigurati ekskluzivno pravo na korištenja cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti