Njemačkoj prijeti vrlo velika opasnost od kibernetičkih napada na financijske institucije

Iako uvijek postoji mogućnost za kibernetičke napade, ona je višestruko povećana nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2022. / 13:50

Ruski hakeri
Ruski hakeri (Foto: Ilustracija: Getty)

Kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, najavljivalo se kako možemo očekivati brojne kibernetičke napade i udare na internetske stranice, servise i infrastrukturu. Iako su takvi napadi zabilježeni, a među inim, u rat u virtualnom prostoru uključili su se i Anonymousi, čini se kako je njegov utjecaj puno manji nego se ranije predviđalo. Barem je takav dojam nakon nešto više od dva mjeseca borbi.

  Slika nije dostupna Anonymousi zaprijetili Gazpromu nakon ruskog prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj: "Upravo ste si nacrtali još veću metu na leđima"

No sigurno je da internetsko podzemlje u Rusiji i Ukrajini ne miruje te da se pripremaju razne akcije. Na mogućnost takvih prijetnji upozorili su ovaj tjedan iz njemačkog regulatornog tijela za financije BaFin. Prema njima, zbog rata između Rusije i Ukrajine, raste i opasnost od hakiranja tako da treba podići razinu kibernetičke sigurnosti. 

Na Reutersu kažu kako je njemački regulator i prije upozoravao na potencijalne napade, no da je ovog puta njihov ton puno oštriji u odnosu na prijašnje najave. Zbog rata velika je vjerojatnost za kibernetičke napade na njemački financijski sektor, pozvali su na oprez iz BaFina.

  Slika nije dostupna Anonymousi zadali novi udarac Putinu: Pustili u javnost oko 600.000 važnih mailova

Prema riječima predsjednika BaFina Marka Bransona, Njemačka može upravljati s posljedicama rata i sankcija koje su nametnute, no probleme bi mogli izazvati sekundarni i tercijarni efekti rata i sankcija te je posebno upozorio na povećanje kamatnih stopa koje predstavlja velike izazove i poteškoće za banke.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti