Nobelova nagrada za kemiju za otkriće kvantnih točaka za LED svjetla

Znanstvenici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov dobili su Nobelovu nagradu za kemiju za 2023. godinu za "otkriće i sintezu kvantnih točaka", objavio je u srijedu Nobelov odbor.

Hina | 04.10.2023. / 12:50

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju (Foto: Afp)

Nanočestice i kvantne točke koriste se u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za usmjeravanje kirurga dok uklanjanju kancerogeno tkivo.

Nagrada je vrijedna 11 milijuna švedskih kruna (997.959 američkih dolara).

Bawendi je profesor na MIT-u, Brus je profesor emeritus na Sveučilištu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc.

Brus je 23 godine radio za AT&T Bell Labs proučavajući nanokristale.

Atom, ilustracija Troje fizičara dobitnici Nobelove nagrade za fiziku zbog rada na atosekundama, no što su to atosekunde zapravo?

Bawendi je rođen u Parizu, odrastao je u Tunisu i SAD-u. Postdoktorat je radio kod Brusa i potom se 1990. pridružio MIT-u, a profesor je postao 1996.

Ekimov je rođen u Sovjetskom Savezu i radio je za Državni optički institut Vavilov da bi se potom preselio u SAD. Godine 1999. postao je glavnim znanstvenikom pri Nanocrystals Technology Inc.

Prošle godine Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Carolyn Bertozzi, Morten Meldal i Barry Sharpless za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije. Nagrađeni su za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove spojeve. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti