Noćna mora za profesore: Satovi za varanje na ispitima

Na internetskim trgovinama sve je više pametnih satova koji se reklamiraju kao 'satovi za lakše učenje', odnosno kao 'satovi za uspješnije prepisivanje'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2016. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na stranicama poput eBaya i Amazona relativno povoljno prodaju se pametni satovi koji se reklamiraju kao 'satovi za lakše učenje', no u biti riječ je o uređajima koji su namijenjeni prepisivanju na ispitima. Satovi koji se prodaju na Amazonu samo su vrh sante leda jer je riječ o velikom tržištu, a ovakvi uređaji, osim što omogućuju varanje, predstavljaju i noćnu moru za profesore, komentirao je Joe Sidders, zamjenik ravnatelja srednje škole u Bathu u Engleskoj. On kaže kako je s ovakvim satovima lako varati jer imaju tzv. 'tipku za hitne slučajeve', odnosno klikom na nju na satu će se, umjesto teksta za prepisivanje, prikazati točno vrijeme tako da će profesori teško moći nekog optužiti za prepisivanje jer dok dođu do učenika za kojeg sumnjaju da je prepisivao, na njegovom satu prikazivat će se samo vrijeme, a ne i tekst s kojeg su prepisivali.

Na BBC-u kažu kako se profesori u engleskim školama već neko vrijeme negoduju zbog ovakvih satova i prepisivanja te napominju da se na nekim internetskim trgovinama mogu naći i satovi koje reklamiraju kao uređaji namijenjeni isključivo za varanje na ispitima – ovisno o modelu, dolaze s 4GB ili 8GB memorije te se u njih može pohraniti velika količina teksta, fotografija i videozapisa, a neki čak dolaze s minijaturnom bežičnom slušalicom za još lakše varanje na ispitima. S obzirom da dobar dio profesora nije upoznat s ovakvim mogućnostima satova (često nisu niti svjesni da je riječ o pametnom satu na koji se mogu pohraniti podaci, već misle da su to klasični satovi čija je jedina svrha pokazivanje vremena), učenici ih masovno iskorištavaju za prepisivanje. Osim na same učenike, Joe Sidders smatra da dio krivice snose i online trgovine koje ovakve uređaje koji se reklamiraju kao satovi za varanje na ispitima, prodaju djeci te kaže da, zbog pametnih satova za prepisivanje, niti rezultati ispita više ne mogu biti vjerodostojni.

Nada se i kako će sve više medijskih natpisa o ovakvim satovima i načinu prepisivanja upozoriti i profesore koji se više neće čuditi zašto djeca tijekom ispita toliko često gledaju satove, već će im biti jasno da prepisuju – ako već ne mogu dokazati prepisivanje, od djece će moći zatražiti da, dok traje ispit, ne nose satove. U nekim školama i na fakultetima to se već i događa te je tijekom održavanja ispita zabranjeno nošenje satova.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti