"Noćne postavke" na pametnim telefonima zapravo više štete nego što koriste?

Možda je riješenje u tamnim temama koje su u posljednje vrijeme sve popularnije jer navodno štede bateriju i manje su naporne za oči.

Martina Čizmić | 19.12.2019. / 13:48

Plavo svjetlo mobitela (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kad su se pametni telefoni proširili diljem svijeta, znanstvenici su proveli niz istraživanja i utvrdili da plavo svjetlo koje telefoni emitiraju remeti normalan ciklus uspavljivanja i spavanja kod ljudi.

Njihova je preporuka bila da prije spavanja izbjegavamo korištenje telefona, a tehnološke kompanije potom su izbacile "noćne postavke" koje su trebale neutralizirati plavo svjetlo i zamijeniti ga žućkastim.

Međutim, čini se kako to baš i nije bilo najpametnije rješenje.

Prema istraživanju koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru, "žuto" svjetlo uzrokuje veće poremećaje u ritmu spavanja kod ljudi od "plavog".

Plavo svjetlo mobitela (Foto: Getty Images) Kako se zaštititi od štetnog djelovanja plavog svjetla?

Zaključak istraživanja objavljen u časopisu Current Biology temelji se na teoriji da naše tijelo povezuje tamnija, hladnija svjetla sa sumrakom i vremenom za spavanje. Svoju su teoriju testirali na miševima i otkrili kako su miševi bolje spavali kad su bili izloženi telefonima s plavom bojom zaslona.

Tehnologija koja je dizajnirana kako bi ograničila naše večernje izlaganje plavom svjetlu, kao što je promjena boje na zaslonu pametnih telefona, mogla bi slati miješane signale našem tijelu. Razlog je što male promjene u svjetlini ekrana prate boje koje povezujemo s dnevnim svjetlom, istaknuli su istraživači.

Možda je rješenje u tamnim temama koje su u posljednje vrijeme sve popularnije jer navodno štede bateriju i manje su naporne za oči.

Ako pak niste obožavatelj tamnih tema, odaberite toplije (žute) teme za dan i hladnije (plave) teme za noć. Ili još bolje, ugasite pametne telefone barem jedan sat prije spavanja i opustite se na "staromodan" način - uz knjigu ili razgovor s najmilijima.

Izvor: Sveučilište u Manchesteru

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti