Nokia ima novi pametni telefon koji možete popraviti sami kod kuće

Moguće je popraviti napuknuti ekran, savijene priključke za punjenje, ali i bateriju.

Martina Čizmić | 29.06.2023. / 16:07

Nokia Shadow (Foto: HMD Global)

Do sad je popravak pametnog telefona podrazumijevao odlazak do servisa s neispravnim uređajem u džepu. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. 

HMD Global predstavio je novi telefon, Nokia Shadow, koji je moguće popraviti kod kuće i to zahvaljujući opciji QuickFix. Korisnici će tako moći popraviti ono što se na telefonima najčešće "pokvari" - napuknuti ekran, savijene priključke za punjenje ili neispravnu bateriju. 

Oduševljen sam što vidim kako naše partnerstvo s HMD Globalom preokreće plimu u korist samopopravljanja. Ne radi se samo o nabavi dijelova; radi se o sijanju etike „uradi sam“ među potrošačima i signaliziranju da je doba samoposlužnih popravaka doista pred nama, istaknuo je Kyle Wiens, CEO iFixita.

Uz to što će korisnici Nokiju Shadow moći sami popraviti, ovaj telefon oduševit će one koji žele brz telefon, a nisu spremni za njega izdvojiti jako puno eura. Tako Nokia Shadow podržava 5G tehnologiju, a koristi Qualcomm Snapdragon 480+ 5G mobilnu platformu.

Opremljena je s kamerom rezolucije 50 MP koja ima dodatnu podršku umjetne inteligencije za obradu i snimanje fotografija i u uvjetima slabije osvjetljenosti. Ima HD+ zaslon od 6,56 inča i mogućnost OZO 3D snimanja zvuka.

Iz HMD Globala ističu kako Nokia Shadow ima bateriju koja će izdržati tri dana korištenja, a kažu i kako bi trebala trajati barem četiri godine.

Za one koji ne mijenjaju telefone često, važno je napomenuti kako će Nokia Shadow imati tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja i dvije godine nadogradnji OS-a. To znači da će, uz Android 13, s kojim dolazi, zasigurno imati i Android 14, a vjerojatno i 15. 

Uređaj je već dostupan u Hrvatskoj, dok su zamjenski dijelovi dostupni na iFixitu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti