Nokia predstavila nove pametne telefone

Nasljednici prošlogodišnjih modela donose bolji hardver i, kako kažu u ovoj kompaniji, premium iskustvo bez plaćanja premium cijene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2018. / 12:24

Galerija

U HMD Globalu, kompaniji koja ima licencu za korištenje brenda Nokia, mogu biti iznimno zadovoljni s uspjehom koji su ostvarili na tržištu pametnih telefona tijekom prošle godine, a na jučerašnjoj konferenciji predstavili su tri nova modela, odnosno nasljednika prošlogodišnjih uređaja koji dolaze s većim ekranima, još boljim hardverom i "čistim" Androidom. Telefoni Nokia 2.1, 3.1 i 5.1 niže su i srednje kategorije, koji bi korisnike, osim sa solidnim hardverom, trebali privući i s pristupačnom cijenom.

Iz kompanije kažu kako novi uređaji, uz pristup najnovijim Googleovim uslugama, poput Googleova asistenta, donose čisto, sigurno i uvijek ažurirano Android iskustvo uz Android One i Android Go, u kombinaciji s vrhunskom izradom, dizajnom i performansama prepoznatljivima za pametne telefone Nokia.

Posebno napominju kako korisnici sada mogu uživati u iskustvu premium pametnog telefona bez plaćanja premium cijene.

Nokia 2.1

Najjeftiniji model Nokia 2.1 u odnosu na prethodnika dolazi s još većim ekranom dijagonale 5,5 inča i HD rezolucije, pokreće ga procesor Snapdragon 425, ima 2 GB RAM-a i 8 GB memorije za pohranu podataka (proširive s microSD memorijskim karticama), sa stražnje strane nalazi se kamera od 8 MP, a s prednje kamera za selfie rezolucije 5 MP.

Nokia 2.1 (Foto: Nokia) (Foto: Nokia)

Zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta od čak 4000 mAh u kombinaciji s novim Snapdragonom koji je deset posto štedljiviji u odnosu na prošlogodišnji model, korisnici ovog pametnog telefona bateriju bi trebali puniti svaka dva dana.

Od ostalih zanimljivosti treba još istaknuti i stereozvučnike te verziju mobilnog operativnog sustava Android Oreo Go, a na odabranim tržištima pojavit će se tijekom srpnja po cijeni od 115 dolara.

Nokia 3.1

Ovaj je model iznimno bitan za HMD Global jer je riječ o njihovu najuspješnijem i najprodavanijem telefonu. Nova generacija dolazi s još snažnijim hardverom i HD+ ekranom dijagonale 5,2 inča. Pokreće ga osmojezgreni MediaTekov 6750 čipset koji donosi 50-postotno povećanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju, ima 2, odnosno 3 GB RAM-a i 16 ili 32 GB prostora za pohranu podataka. Rezolucija kamera iznosi 13 MP i 8 MP s prednje strane, pri čemu kamera za selfie ima široki kut snimanja.

Nokia 3.1 (Foto: Nokia) (Foto: Nokia)

Na tržištu će se pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca po cijeni od oko 160 dolara za verziju s 2GB RAM-a i 16GB memorije te oko 195 dolara za verziju s 3GB i 32GB memorije.

Nokia 5.1

Najjači telefon koji je jučer Nokia predstavila jest nova generacija petice. Rezolucija 5,5-inčnog ekrana iznosi 2160 x 1080 piksela uz omjer stranica 18:9, sa stražnje strane nalazi se kamera od 16 MP, dok je s prednje strane 8 MP kamera kakva je i na modelu 3.1. Operativni sustav na kojem radi Nokia 5.1 je Android One (8.0 Oreo), dok kapacitet baterije iznosi skoro 3000 mAh.

Nokia 5.1 (Foto: Nokia) (Foto: Nokia)

Procesor je osmojezgreni MediaTekov 6755, dolazi u verzijama s 2 i 3 GB RAM-a te sa 16 GB skladišnog prostora proširivog memorijskim karticama, a iz kompanije kažu kako su performanse ovog uređaja zahvaljujući novom hardveru 40 posto bolje u odnosu na prethodni model predstavljen prošle godine.

Treba spomenuti i senzor za otiske prstiju koji se nalazi sa stražnje strane telefona za brzo otključavanje te podršku za NFC tehnologiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti