Norveška daleko ispred ostatka svijeta: Ostvarili su novi svjetski rekord u prodaji električnih automobila

Norveška samu sebe smatra svjetskim prvakom u broju električnih automobila po glavi stanovnika, što jasno pokazuju i podaci zadnjih par godina, no oni ne pokazuju znakove posustajanja, već su postavili i još jedan rekord.

Branimir Vorša | 02.10.2020. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to što je pandemija novog koronavirusa nanijela štetu i automobilskoj industriji te prodaji vozila, udio električnih vozila u Norveškoj podigao se na novu, rekordnu razinu. U rujnu je zabilježen porast novoregistriranih vozila, a čak 61,5 posto njih su električna vozila, pokazali su podaci norveškog VIjeća za informacije o prometu (OFV).

Takva dominacija vozila koja koja nisu na pogon fosilnih goriva dosad nije zabilježena u svijetu. Prethodni rekord zabilježen je u ožujku 2019. godine, kad je broj novoregistriranih električnih vozila u Norveškoj iznosio 58,4 posto.

Tržišni stručnjaci imaju samo riječi hvale za smjer u kojem ide Norveška.

Ovo je povijesno značajno. Politika električnih vozila sad funkcionira toliko dobro da 6 od 10 Norvežana bira električni automobil pri kupovini novog automobila. Približavamo se situaciji u kojoj bi električni automobili mogli biti dostupni svima, jer je ovo i dobra vijest za one koji bi htjeli kupiti polovne električne automobile, ističe Christina Bu, glavna tajnica Norveškog društva električnih automobila.

Povećanje udjela električnih automobila u Norveškoj može se povezati i sa širom ponudom modela na tržištu. No, na prvom mjestu po prodaji nisu Teslini modeli.

Volkswagenov ID.3 je zauzeo prvo mjesto, iza njega dolazi Teslin Model 3, dok je na trećem Polestar 2. Četvrto mjesto zauzeo je Toyotin hibrid Rav 4.

U rujnu je u Norveškoj prodano 15.552 automobila, odnosno to je 39,4 posto više nego lani u istom periodu.

Ukupno gledano, broj električnih vozila po broju stanovnika u Norveškoj najviši je u svijetu. Još 2014. godine ta je zemlja postala prva u svijetu koja je imala jedan električni na svakih 100 putničkih automobila. Godine 2016. udio je iznosio 6 posto, a u listopadu 2018. 10 posto.

U travnju ove godine, Norveška je postavila i još jedan rekord s preko 10 posto električnih vozila od svih vozila koja se nalaze u prometu u toj zemlji.

Norveški parlament usvojio je odluku da se do 2025. godine prodaja svih novih vozila s nultom emisijom ugljika podigne na 100 posto.

Slično razmišljaju i susjedne Švedska i Danska.

Ipak, Bu smatra da se još uvijek ne treba "busati u prsa".

90 posto svih vozila u Norveškoj i dalje zagađuje okoliš i promjena s vozila koja idu na fosilna goriva na električna je maraton, a ne sprint, zaključuje.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti