Norveška vlada na udaru hakera: Tko stoji iza napada na čak 12 ministarstava?

Ured premijera i ministarstva obrane, pravosuđa i vanjskih poslova nisu pogođeni tim napadom jer koriste različite IT platforme.

Hina | 24.07.2023. / 11:52

Kibernetički napad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dvanaest norveških ministarstava našlo se na udaru kibernetičkog napada, priopćila je u ponedjeljak norveška vlada. To je najnoviji u nizu napada na javni sektor najvećeg europskog isporučitelja plina i najsjevernije članice NATO-a.

Identificirali smo slabosti na platformi jednog našeg opskrbljivača. To je sada riješeno, rekao je Erik Hope, voditelj vladine agencije za pružanje usluga ministarstvima

Napad je uočen 12. srpnja zahvaljujući "neuobičajenom" prometu na platformi jednog dobavljača, a kibernetički napad predmet je policijske istrage.

Prerano je reći tko stoji iza toga i koliku je štetio nanio taj kibernetički napad, rekao je Hope.

Nakon pada isporuke ruskog plina Norveška je sada najveći opskrbljivač plina u Europi i najveći zapadnoeuropski izvoznik nafte.

Ured premijera i ministarstva obrane, pravosuđa i vanjskih poslova nisu pogođeni tim napadom jer koriste različite IT platforme, objasnio je Hope.

Norveški državni sektor i prije je bio meta kibernetičkih napada, uključujući i onaj iz lipnja 2022., kada je izveden kibernetički napad tzv. distribuiranim onemogućavanjem pružanja usluge (DDoS). Taj se napad pripisivao "kriminalnoj proruskoj skupini".

Broj kibernetičkih napada u toj se zemlji između 2019. i 2021. utrostručio. U 2022. broj je bio na razini iz 2021. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti