Nova generacija umjetne inteligencije upravo je potukla čovjeka u vještini koju savladaju tek rijetki

Umjetnoj inteligenciji za slaganje Rubikove kocke trebalo je samo 1,2 sekunde i 28 poteza.

Martina Čizmić | 18.07.2019. / 15:44

Rubikova kocka (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Umjetna inteligencija iz mjeseca u mjesec pokazuje sve impresivnije mogućnosti. Već je pobijedila ljude u šahu, igri go, pa čak i u pokeru. No grupa znastvenika sa Sveučilišta Irwine u Kaliforniji uspjela je naučiti umjetnu inteligenciju vještini kojom je ovladala tek šačica ljudi.

Poker, ilustracija Računalo istodobno 'potuklo' više ljudskih protivnika u pokeru

Slika nije dostupna Računalo AlphaGo pobijedilo čovjeka u igri staroj više od 2 500 godina

Naime, uspjeli su umjetnu inteligenciju naučiti kako da riješi Rubikovu kocku. U istraživanju objavljenom pod nazivom "DeepCubeA" istraživači ističu kako su za rješavanje Rubikove kocke koristili brojne pokušaje i pogreške ne bi li na kraju "naučili" umjetnu inteligenciju da zadatak obavi za nevjerojatnih 1,2 sekunde i u samo 28 poteza.

Umjetna inteligencija može pobijediti najbolje igrače u šahu ili igri Go, ali za teže zadatke poput Rubikove kocke, računala su ipak u lošijoj poziciji. Zato smo se okrenuli umjetnoj inteligenciji, istaknuo je jedan od autora, profesor Pierre Baldi.

DeepCubeA, baš kao i čovjek, uči iz različitih strategija i pokušava pronaći najbrži način za rješavanje problema. No čini to mnogo brže od čovjeka.

Upravo ovdje možemo vidjeti da je strategija koju koristi umjetna inteligencija drukčija od one koju koriste ljudi. Možemo zaključiti da umjetna inteligencija potpuno drukčije stvara zaključke, istaknuo je Baldi.

Samo za usporedbu, svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke iznosi 3,47 sekundi, a za slaganje kocke potrebno je najmanje 20 poteza.

Rješavanje Rubikove kocke uključuje više simboličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, tako da je stroj za duboko učenje koji može riješiti takav zadatak korak bliže prerastanju u sustav koji može razmišljati, donositi odluke i planirati, dodao je Baldi te zaključio kako je ovo velik korak ka stvaranju napredne umjetne inteligencije sljedeće generacije.

Izvor: UCI

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti