Nova prijetnja online sigurnosti djece: Pedofili vrebaju u svijetu virtualne stvarnosti

Okruženja virtualne stvarnosti sve više iskorištavaju seksualni prijestupnici, a žrtve doživljavaju nenamjerne fizičke reakcije, ističe najnovije britansko istraživanje koje upozorava i da interaktivne internetske platforme predstavljaju velik izazov u naporima za online zaštitu djece.

Branimir Vorša | 05.09.2023. / 10:26

Dječak s VR naočalama
Dječak s VR naočalama (Foto: Getty Images)

Seksualni prijestupnici iskorištavaju tehnološke mogućnosti u okruženjima virtualne stvarnosti, a neke žrtve, među kojima posebice djeca, doživljavaju nenamjerne fizičke reakcije na neželjeni dodir, otkrilo je najnovije istraživanje, koje je naručila britanska dobrotvorna organizacija NSPCC.

Navedeno istraživanje naglašava različite oblike seksualnog iskorištavanja, uključujući uznemirujući osjećaj "fantomskog dodira", koji predstavlja značajne izazove za provedbu zakona i napore za zaštitu djece u području interaktivnih online platformi.

Slika nije dostupna Njemačka policija koristit će kontroverznu tehnologiju za hvatanje pedofila

Sumaiya Zahoor, NSPCC-ov službenik za politiku sigurnosti djece na internetu, primijetio je da je sve veća ugradnja haptičke tehnologije u uređaje virtualne stvarnosti učinila iskustva sveobuhvatnijima, ali i značajno nametljivijima. Korištenje vibracija i drugih sila u ovim uređajima briše granice između digitalnog i fizičkog svijeta.

Susreti s pedofilima u virtualnoj stvarnosti imaju stvarne posljedice

U izvješću nazvanom "Zaštita djece i imerzivne tehnologije" (Child Safeguarding & Immersive Technologies) također je objašnjeno kako online zlostavljači koriste avatare da desenzibiliziraju žrtve i normaliziraju njihovo neprikladno ponašanje.

Bilo je tako normalno da počinitelj ima odnose s maloljetnicima, u balonu u kojem smo živjeli. Izašao sam iz te situacije s ozbiljnim problemima povjerenja i nisam siguran kada će se stvari vratiti u normalu, riječi su kojima je jedna od žrtava opisala svoje iskustvo sa zlostavljačem u virtualnoj stvarnosti.

Navedeno izvješće naglašava da crtani vizualni prikazi u mnogim iskustvima virtualne stvarnosti mogu biti varljivi, mameći djecu da misle da su u interakciji s vršnjacima svoje dobi. Ova obmanjujuća dostupnost glavna je briga za roditelje i djecu koji takvo što mogu smatrati sigurnim i prikladnim.

VR zajednice za dijeljenje neprikladnog sadržaja

Počinitelji također koriste virtualne prostore za uspostavljanje "zajednica" u kojima dijele uvredljive materijale s drugima. Online CSA Covert Intelligence Team iz Velike Britanije, posvećen razotkrivanju takvih kriminalnih aktivnosti, pridonio je izvješću i istaknuo ogromne izazove koje virtualna stvarnost i metaverzum predstavljaju za provedbu zakona i zaštitu ranjivih pojedinaca.

Richard Collard, voditelj odjela za sigurnost djece pri NSPCC-u, naglasio je važnost zakona koji se čekaju za rješavanje nastale štete na internetu. Prijedlog zakona o online sigurnosti, koji se trenutno raspravlja u Domu lordova, naišao je na protivljenje tehnoloških kompanija i zagovornika privatnosti, koji se boje da bi mogao ugroziti sigurnost korisnika. Međutim, Collard je tvrdio da bi alarmantni nalazi izvješća trebali poslužiti kao poziv na uzbunu u vezi sa štetom s kojom se mladi ljudi susreću u intenzivnim tehnološkim okruženjima.

Google Google nije htio ukloniti linkove koji su poduzetnika nepravedno povezivali s pedofilijom i sad mu mora platiti pola milijuna dolara

U izvješću, koje je provela istraživačka tvrtka Limina Immersive, preporučuje se da vlada kontinuirano preispituje Zakon o sigurnosti na internetu kako bi se pozabavila s novim rizicima. Poziva se i na povećanje financiranja i smjernica za provedbu zakona u rješavanju simuliranih prekršaja u virtualnim okruženjima i pozvalo tehnološke tvrtke da implementiraju snažne sigurnosne značajke za djecu i sustave izvješćivanja u virtualnim svjetovima.

U međuvremenu, NSPCC je pozvao roditelje da se upoznaju sa sigurnosnim značajkama i kontrolama na VR uređajima svoje djece, uključujući blokiranje korisnika, ograničenja igara i fizičke granice kako bi zaštitili svoju djecu od neželjenih interakcija u online VR okruženjima.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti