Google nije htio ukloniti linkove koji su poduzetnika nepravedno povezivali s pedofilijom i sad mu mora platiti pola milijuna dolara

Muškarac se šokirao kada je saznao da je na jednoj internetskoj stranici objavljeno da je sredinom osamdesetih bio optužen za zlostavljanje djece.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.04.2023. / 19:37

Google (Foto: Afp)

Nakon što su 2006. i 2007. godine poslovni partneri počeli otkazivati suradnju s jednim poduzetnikom, koji je bio prilično uspješan u nekretninskom biznisu u SAD-u i Kanadi, u travnju 2007. on je saznao razlog zbog kojeg je ostao šokiran. Naime, počeo je guglati svoje ime te je naišao na članak u kojem se lažno tvrdi kako je on prevarant te da je sredinom osamdesetih osuđen za zlostavljanje djece.

Tužba Širi se tužba protiv Googlea zbog navodnog kršenja zakona kojim se regulira tržišno natjecanje

On je odmah, naravno, kontaktirao vlasnika stranice RipoffReport na kojoj je članak objavljen i od njega zatražio da ukloni taj članak jer je riječ o lažnim informacijama. Na njegovu žalost, ekipa s RipoffReporta to nije htjela napraviti, već su od njega zatražili da im dostavi dokaz da on nije pedofil. Nakon toga je odlučio tužiti stranicu i sudskim putem zatražiti da se članak ukloni s mreže, no prema kanadskim zakonima to je moguće napraviti samo u roku od godine dana od objave članka. Dok je on uopće saznao za taj članak, prošlo je više od godine dana te je ostao potpuno nemoćan.

Sljedeći korak na koji se odlučio bio je kontaktiranje Googlea jer većina ljudi do tih informacija ionako neće doći direktno putem spomenutog članka, već guglanjem. Iz Googlea su mu rekli kako mogu ukloniti linkove s kanadske verzije tražilice, no ne i s američke, a s vremenom su se linkovi ponovno počeli pojavljivati na kanadskoj verziji Googlea. Ne treba niti spominjati koliko je ta situacija naštetila njegom privatnom, ali i poslovnom životu te se čak i jedan od njegovih sinova morao udaljiti od oca jer je također bio u nekretninskom biznisu.

Mark Zuckerberg Facebook zbog opasnog propusta mora korisnicima platiti 750 milijuna dolara: Jeste li među njima?

Kako više nije znao što bi napravio, odlučio se na podizanje tužbe protiv Googlea te je od kompanije tražio odštetu od 6 milijuna dolara. Sud u Kanadi nedavno je ipak presudio u njegovu korist, čime je ovaj muškarac koji je sada u sedamdesetim godinama napokon dobio kakvu-takvu zadovoljštinu. Sudac ipak nije odlučio da će dobiti iznos koji je zatražio u tužbi, već mu Google, zbog štete koju je pretrpio na profesionalnom planu, ali i u privatnim odnosima, mora isplatiti pola milijuna dolara.

Izvor: Ars Tehnica

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti