Facebook zbog opasnog propusta mora korisnicima platiti 750 milijuna dolara: Jeste li među njima?

Odluka o nagodbi najbolja je za samu zajednicu, ali i za sve dioničare, poručili su iz Mete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2023. / 11:30

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Iako je prošlo čak pet godina od skandala s Cambridge Analyticom koji je zatresao Facebook i korisnicima još jednom otvorio oči oko ranjivosti njihovih privatnih podataka, Zuckerbergova kompanija tek se treba suočiti s najvećim posljedicama svog propusta. Naime, nakon što je protiv tvrtke u SAD-u podignuta kolektivna tužba jer nije zaštitila podatke svojih korisnika, Meta je uspjela postići nagodbu koja će je stajati čak 725 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Meta pod istragom u Italiji

Taj novac trebao bi biti isplaćen korisnicima Facebooka koji ispunjavaju određene kriterije koje možete naći na ovoj poveznici, na kojoj se moguće i prijaviti za povrat novaca. Odmah treba naglasiti da tužba oko koje je postignuta nagodba ne obuhvaća hrvatske korisnike, već samo one koji su u razdoblju od svibnja 2007. do 22. prosinca 2022. godine živjeli u SAD-u, barem na neko vrijeme, te da su tijekom tog razdoblja, naravno, koristili Facebook.

Osobama koje zadovoljavaju te kriterije Facebook bi, dakle, trebao isplatiti određenu svotu jer nije zaštitio njihove podatke, već su im mogle pristupiti i treće strane, poput spomenute Cambridge Analytice. Nakon izbijanja skandala spominjalo se kako je ta tvrtka pristupila podacima oko 30 milijuna korisnika Facebooka, no na kraju se pokazalo da je ta cifra puno veća i obuhvaća oko 87 milijuna korisnika.

Ekipa iz Facebooka je, kako stoji u tužbi, bila svjesna da Cambridge Analytica ima pristup korisničkim podacima, no nije napravila ništa kako bi ih zaštitila. Kada je istina izašla na vidjelo, uslijedio je val kritika Zuckerberga i njegove društvene mreže te su mnogi pozivali na njezin bojkot i brisanje računa. Ipak, s vremenom se situacija smirila, skandal je pao u drugi plan, dok je većina korisnika nastavila objavljivati svoje privatne podatke i dijeliti ih s poznanicima i potpunim neznancima kao i prije.

Fortnite Roditelji dižu tužbu protiv Fortnitea: Dizajniran je da izazove što veću ovisnost

Treba naglasiti kako je sama nagodba postignuta još krajem prošle godine, dok je nedavno savezni sud u Kaliforniji dao palac gore za njezinu provedbu, a sada su na mreži dostupni i spomenuti formulari preko kojih se korisnici mogu prijaviti za dobivanje odštete. Nakon što je nagodba postignuta, iz Mete su tada komentirali kako je riječ o najboljoj opciji i za zajednicu i za njihove dioničare te su naglasili kako su posljednjih godina unaprijedili svoj pristup privatnosti, a implementirali su i opširan program privatnosti.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti