Meta pod istragom u Italiji

Talijanski regulator za tržišno natjecanje izvijestio je da je pokrenuo istragu protiv Facebookovog vlasnika Mete, tvrdeći da je u pregovorima s društvom umjetnika o isplati naknada za objavu njihovih djela zloupotrijebila dominantnu poziciju na tržištu.

Hina | 06.04.2023. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Talijansko društvo SIAE zastupa glumce, plesače i druge umjetnike, a s Metom je pregovaralo o dodjeli licence za korištenje njihovih autorskih djela na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Metine platforme pregovaraju s društvima koja zastupaju umjetnike o uvjetima objave njihovih djela i o isplati naknada.

Slika nije dostupna Meta protiv europskog prijedloga o mrežnim naknadama: To je besmislica, bez našeg ulaganja u sadržaj, telekomi ne bi imali što naplaćivati

Ugovor Mete i SIAE-a istekao je u siječnju, a pregovori o njegovom produljenju zapeli su i Meta je krajem ožujka na svojim platformama zabranila glazbu izvođača koje društvo zastupa.

Glazba članova talijanskog društva više nije dostupna ni u starijim postovima.

Prema stajalištu regulatora, Meta je time iskoristila ekonomsku ovisnost SIAE-a i naštetila njegovoj konkurentnosti. Vlasti napominju da je Meta također spriječila glazbenike SIAE-a da svoja djela plasiraju na drugim društvenim mrežama.

Zuckerberg u metaversu Novi šok u Meti: Zuckerberg najavio otkaze za još 10 tisuća zaposlenika

Američka kompanija spremna je surađivati s talijanskim vlastima, rekao je u srijedu glasnogovornik Mete, dodajući da želi postići sporazum koji bi odgovarao obje strane. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti