Novi šok u Meti: Zuckerberg najavio otkaze za još 10 tisuća zaposlenika

Iako su se mnogi u Meti nadali da, nakon prošlogodišnjeg otpuštanja 11 tisuća ljudi, kompanija više neće dijeliti otkaze, ovaj tjedan najavljena su nova otpuštanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2023. / 09:20

Zuckerberg u metaversu (Foto: Facebook)

Drugu polovicu prošle godine u brojnim tehnološkim tvrtkama obilježili su otkazi. Nakon što su tijekom pandemije masovno zapošljavali, situacija se u kratko vrijeme promijenila te su umjesto otvaranja velikog broja radnih mjesta kompanije ta radna mjesta počela gasiti. U nekim slučajevima, kako je u ovotjednom razgovoru za Insider objasnio CEO tvrtke C3.ai Thomas Siebel, neke su tvrtke zapošljavale ljude iako nisu imale dovoljno posla za njih, samo kako ih ne bi preuzele konkurentske kompanije.

Ured Promašena politika zapošljavanja: Google i Meta zaposlili su toliko ljudi da dio njih nije radio ništa

Situacija se sada ipak mijenja. I to radikalno. Najbolji je primjer za to Meta, koja je nakon godina masovnog zapošljavanja te velikih investicija u projekte koji sigurno neće biti tako skoro profitabilni, poput metaverzuma, krajem prošle godine otpustila više od 11 tisuća ljudi. Mark Zuckerberg preuzeo je odgovornost i krivnju za tu situaciju, a naknadno je najavio kako će 2023. biti godina učinkovitosti, što se odnosi na maksimiziranje prihoda i rezanje troškova.

Otkazi i u odjelu za zapošljavanje

To rezanje troškova znači i nove otkaze, a ponovno je riječ o peteroznamenkastim ciframa. Nakon što je krajem prošle godine, dakle, otpušteno oko 11 tisuća zaposlenika, ovaj tjedan iz Mete su najavili planove o otkazu za još oko 10 tisuća ljudi. Također, zaustavit će planirana zapošljavanja.

Meta Quest Pro Veliki Zuckerbergovi planovi za virtualnu stvarnost: Za 4 godine očekuje svoj “iPhone trenutak” koji će promijeniti cijelo tržište

Zaposlenici Mete više će detalja saznati u narednom razdoblju kada će menadžeri odjela objaviti planove restrukturiranja koji, osim novih otpuštanja, uključuju i otkazivanje manje prioritetnih projekata, a zanimljivo je da je Zuckerberg najavio da čak planira smanjiti broj zaposlenika u - odjelu za zapošljavanje.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti