Meta protiv europskog prijedloga o mrežnim naknadama: To je besmislica, bez našeg ulaganja u sadržaj, telekomi ne bi imali što naplaćivati

Prijedlozi mrežnih naknada izgrađeni su na lažnoj premisi jer ne prepoznaju vrijednost koju pružatelji aplikacija sadržaja stvaraju za digitalni ekosustav, niti ulaganja koja činimo u infrastrukturu koja ga podupire, naveo je dvojac iz Mete.

Martina Čizmić | 24.03.2023. / 15:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok Europska unija priprema prijedlog prema kojem bi velike internetske platforme bile obvezne sudjelovati u troškovima izgradnje internetske infrastrukture jer, kako pojašnjavaju, najveći dio prometa otpada upravo na njihove usluge, platforme se s takvim razmišljanjem baš i ne slažu. 

Viši rukovoditelji iz Meta Platforms oštro su osudili pozive europskih operatera pružateljima sadržaja da doprinesu mrežnim troškovima, tvrdeći da se prijedlozi temelje na lažnoj premisi, a navođenje budućih problema s kapacitetom uzrokovanih metaverzumom opisali su kao besmislicu.

Potpredsjednik mreže Meta Platforms Kevin Salvadori i viši direktor bežičnih tehnologija u Meta Reality Labsu, Bruno Cendon Martin, izjavili su da pokušaji nametanja poreza velikim internetskim tvrtkama nisu odgovor na financijske probleme operatera.

Slika nije dostupna Europski regulator iznenadio telekome: Tehnološki divovi ne moraju sudjelovati u financiranju infrastrukture

Prijedlozi mrežnih naknada izgrađeni su na lažnoj premisi jer ne prepoznaju vrijednost koju pružatelji aplikacija sadržaja stvaraju za digitalni ekosustav, niti ulaganja koja činimo u infrastrukturu koja ga podupire, naveo je dvojac, a prenosi Mobile World Live.

Razvoj metaverzuma neće zahtijevati od telekom operatera da povećaju kapitalne izdatke za veća ulaganja u mrežu, dodali su.

Fiksne mreže već su uspostavljene u većini Europe i prenose gotovo 20 puta veći promet od mobilnih mreža, dodaju tvrdeći da je trenutna fiksna infrastruktura na kontinentu, dovoljna da podrži očekivani promet u budućnosti, a i lako se može nadograditi u sljedećim desetljećima. 

Predstavnici Mete također su ukazali na “desetke milijardi” eura koje njihova tvrtka ulaže u svoje aplikacije i platforme, objašnjavajući da njihovi proizvodi “stvaraju potražnju koja omogućuje telekom operaterima da ljudima naplaćuju pristup internetu”.

Slika nije dostupna EK predložila Akt o gigabitnoj infrastrukturi kojim želi ubrzati izgradnju infrastrukture za gigabitne mreže

Naše ulaganje u sadržaj doslovno pokreće prihode i poslovni model telekom operatera, istaknuli su i dodali kako sa svojim partnerima ulažu u infrastrukturu, posebice izgradnju podmorskih kablova za prijenos podataka. 

Naveli su kako su Meta i njeni konkurenti, tijekom posljednjih deset godina, uložili više od 880 milijardi dolara u globalnu digitalnu infrastrukturu za koju tvrde da su operaterima uštedjeli oko 6 milijardi dolara godišnje.

Hoće li i Europska unija tako gledati na te brojke ili će ipak proći sporni prijedlog, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, neće proći bez sukoba na relaciji operateri-regulator-internetske platforme. 

Izvor: Mobile World Live

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti