Roditelji dižu tužbu protiv Fortnitea: Dizajniran je da izazove što veću ovisnost

Stručnjaci roditeljima savjetuju da se informiraju o videoigrama koje njihova djeca igraju, razgovaraju s njima o igrama i igračima s kojima su u kontaktu.

Martina Čizmić | 22.03.2023. / 14:37

Fortnite (Foto: Epic Games)

Grupa roditelja u Kanadi podigla je zajedničku tužbu protiv tvrtke Epic Games zbog populare videoigre Fortnite zbog, kako navode, dizajna igre koji je osmišljen kako bi izazvao "što je moguće veću ovisnost" kod djece.

Tužiteljica u tužbi podnesenoj Vrhovnom sudu Britanske Kolumbije, navodi kako je njen sin Fortnite počeo igrati 2018. godine i nakon toga razvio negativnu ovisnost o videoigri. U tužbi se također navodi kako videoigra sadrži nekoliko "namjernih dizajnerskih izbora" kao što su nagrade za ispunjavanje izazova i česta ažuriranja, što potiče igrače da se često vraćaju igri.

Navodi se i kako Epic Games dodatno privlači igrače jer nudi sadržaj i opcije prilagodbe koje se mogu kupiti putem posebne valute u samoj igri, a ta se valuta plaća pravim novcem.

Tužno dijete Zabava koja je postala ovisnost: Očajni roditelji podigli su tužbu jer su djeca prestala jesti, spavati i tuširati se

Iako je tužba podignuta, ne znači da će do suđenja i doći. Naime, prema kanadskim zakonima, zajedničku tužbu treba odobriti sud, a potom treba i dokazati navedene tužbe na sudu.

Iz Fortnitea pak ističu kako ono što tužiteljica tvrdi ne odražava funkcioniranje samog Fortnitea jer ne navodi ni jednu mjeru koju roditleji mogu poduzeti kako bi kontrolirali iskustvo igranja svoje djece. Među ostalim, mlađi igrači moraju dobiti odobrenje od roditelja kako bi mogli pristupiti određenim značajkama igre.

Ako Vrhovni sud prihvati ovu tužbu, to bi moglo postaviti presedan ne samo u ovom slučaju, već i za potencijalne buduće tužbe protiv drugih tvrtki u Kanadi, ali i drugim zemljama diljem svijeta.

Podsjetimo, Epic Games pristao je platiti kaznu od 520 milijuna dolara kao odštetu zbog navođenja milijuna igrača na nenamjernu kupnju dodatnih opcija i sadržaja u igri. Tu kaznu odredila im je američka Komisija za trgovinu (FTC) navodeći da su, uz pravila FTC-a, prekršili i Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu jer nisu ograničili mogućnost komunikacije s maloljetnicima putem kanala komunikacije unutar same igre, zbog čega je bilo slučajeva maltretiranja i prijetnji.

Slika nije dostupna Popularna igra i na filmskom platnu? Sve je više glasina o filmu baziranom na Fortniteu

Stručnjaci roditeljima savjetuju da se informiraju o videoigrama koje njihova djeca igraju, razgovaraju s njima o igrama i igračima s kojima su u kontaktu.

Što se tiče zaštite od neograničene kupovine unutar videoigara, stručnjaci savjetuju da roditelji razgovaraju s djecom o takvoj praksi, te im radije kupe darovne kartice ili osiguraju kreditnu karticu s malim i unaprijed uplaćenim iznosom (poput prepaid kartica) koju će djeca moći koristiti pod nadzorom za plaćanje u videoigrama.

Izvor: CBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti