Zabava koja je postala ovisnost: Očajni roditelji podigli su tužbu jer su djeca prestala jesti, spavati i tuširati se

U Kanadi se sprema velika sudska bitka, a tužbi bi se mogli pridružiti brojni roditelji čija su djeca imala slične simptome i probleme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2022. / 08:32

Tužno dijete (Foto: Getty Images)

O utjecaju videoigara na djecu do sada su provedena različita istraživanja, a i rezultati nisu uvijek isti. Dio njih pokazao je negativan utjecaj igara na mlade, dok prema nekim drugim istraživanjima, igre ne izazivaju mentalne probleme za djecu i čak mogu imati određene benefite.

Gaming, ilustracija Videoigre diljem svijeta igra više od 3,2 milijarde ljudi

Naravno, kao i za sve u životu, jasno je kako niti s videoigrama ne treba pretjerivati i roditelji ne bi trebali dopustiti da djeca žive samo u svjetovima videoigara i zbog toga zanemare stvarni život.

No da upravo to može biti posljedica pretjeranog igranja videoigara te da igre izazivaju ovisnost, tvrde roditelji koji su u Kanadi podigli tužbu protiv Epic Gamesa, izdavača jedne od najpopularnijih igara proteklih godina Fortnite. U tužbi koju su podigli na kanadskom sudu pozvali su se i na odluku Svjetske zdravstvene organizacije koja je prije nekoliko godina ovisnost o videoigrama kategorizirala kao mentalnu bolest.

A njihova djeca, kako se tvrdi u tužbi, zbog Fortnitea počela su pokazivati znakove ovisnosti koja je snažno počela utjecati na njihov svakodnevni život. Naime, zbog te igre djeca nisu spavala, niti jela, a zapostavila su i higijenu pa su se prestali tuširati.

Iz Epic Gamesa odgovorili su na tužbu podsjetivši kako Fortnite ima roditeljske kontrole koje im omogućuju nadzor digitalnog iskustva njihove djece te da će na sudu dokazati kako tužba nema osnove. To im neće biti lako jer je sudac kanadskog vrhovnog suda Sylvain Lussier dao zeleno svjetlo za nastavak tužbe te je rekao da joj se mogu pridružiti svi roditelji čija su djeca imala simptome ovisnosti nakon igranja te igre od 2017. godine.

Call of Duty U samo 10 dana nova verzija Call of Dutyja zaradila je milijardu dolara

Zanimljivo, ovisnost o videoigarama povezao je s ovisnošću o duhanu te je podsjetio kako štetan utjecaj duhana nije prepoznat, niti priznat preko noći.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti