Nova razina borbe protiv epidemija: Znanstvenici će testirati cjepiva "po mjeri"

Svrha stvaranje "platforme cjepiva" je potaknuti organizam da 'upregne' vlastitu staničnu mašineriju za proizvodnju antigena, odnosno stranu supstanciju koja će potaknuti imunosnu reakciju. Sigurnosna testiranja započet će na životinjama u laboratoriju 2019. godine, a u roku od dvije godine počet će se i s ranom fazom kliničkih ispitivanja na ljudima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2018. / 16:52

Laboratorij (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Globalna udruga osnovana kako bi se znanstvenicima omogućilo da se što uspješnije suoče s epidemijama raznih bolesti, investirat će 8,4 milijarde dolara u razvoj sustava sintetičkih cjepiva koja će se izrađivati po mjeri da bi se uz njihovu pomoć što učinkovitije uništavali višestruko otporni patogeni agensi poput virusa gripe, ebole, Marburške hemoragijske groznice i virusa bjesnoće.

Svrha dogovora postignutog između Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemiju (CEPI) i grupe znanstvenika s londonskoga Imperial Collegea je uspostaviti naprednu "platformu cjepiva" u sklopu koje će se koristiti sintetička samopojačavajuća ribonukleinska kiselina (saRNA).

Napredna platforma cjepiva je sustav koji koristi iste osnovne komponente kao okosnicu i koji se može prilagoditi imunizaciji kada su posrijedi razne bolesti. To bi se ostvarilo umetanjem nove genetske sekvence iz, primjerice, virusa Marburške groznice ili virusa bjesnoće.

"Riječ je o nečemu što bi moglo označiti prekretnicu. O nečemu što bi moglo izmijeniti način na koji ljudi doživljavaju proizvodnju cjepiva", kazao je Robin Shattock, specijalist za mukozne infekcije (infekcije sluznice) i imunitet, ujedno i voditelj tima koji radi na razvoju sustava poznatog kao RapidVac.

Dr. Shattock kaže da istraživanje traje već nekoliko godina, a potrebno ih je još nekoliko, no nada se da će tehnologija uskoro omogućiti brzu proizvodnju 'single shot' cjepiva ili koktela cjepiva djelotvornih protiv više različitih zaraznih bolesti.

Svrha saRNA-e platforme je potaknuti organizam da 'upregne' vlastitu staničnu mašineriju za proizvodnju antigena, odnosno stranu supstanciju koja će potaknuti imunosnu reakciju, umjesto ubrzigavanja antigena izravno u organizam.

"Još jedna prednost ovakve napredne platforme cjepiva je vrlo brza proizvodnja jer je riječ o sintetičkom procesu", kazao je Shattock.

Zarazne bolesti epidemijskih razmjera poput ebole u Africi ili širenja virusa zike u Brazilu sporadične su, nepredvidive i brzo se šire. Razvoj cjepiva za takve infekcije mogao bi potrajati i deset godina.

CEPI, udruga osnovana 2017., nastoji dramatično ubrzati razvoj cjepiva protiv novih i još nepoznatih bolesti, pod zajedničkim nazivom "bolesti X".

"Nismo u stanju predvidjeti kada ili gdje će se pojaviti 'bolest X', no radeći na razvoju ovakvih inovativnih tehnologija izrade cjepiva možemo biti spremni za njih", kaže izvršni direktor CEPI-ja Richard Hatchett.

U skladu s dogovorom Shattockov tim će surađivati s njemačkom tvrtkom BioNTech RNA Pharmaeuticals te će upotrijebiti platformu RapidVaca za proizvodnju cjepiva protiv virusa gripe, bjesnoće i virusa Marburške groznice.

Sigurnosna testiranja započet će na životinjama u laboratoriju 2019. godine, a u roku od dvije godine počet će se i s ranom fazom kliničkih ispitivanja na ljudima. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti