Nova studija "nokautirala" dosadašnju teoriju o pronađenim jezerima tekuće vode ispod površine Marsa

Nova studija vezana za planet Mars ne nosi dobre vijesti za nade čovječanstva u pronalazak života na našem susjednom planetu. Dapače, njezini ih rezultati uništavaju.

Branimir Vorša | 30.07.2021. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Donedavno su znanstvenici vjerovali da se ispod površine Marsa nalaze skrivena jezera tekuće vode, no nova studija otkriva da bi zapravo mogla biti riječ o običnim naslagama zamrznute gline.

Nova analiza radarskih podataka prikupljenih još 2018. godine s ESA-ine svemirske letjelice Mars Express zadala je više-manje "nokaut" udarac idejama da negdje ispod površine Marsa postoji skrivena tekuća voda.

Dosad su sve prijašnje studije samo mogle sugerirati da jezera popunjavaju rupe. Mi smo prva studija koja pokazuje da je drugi materijal najvjerojatniji uzrok tih zapažanja, ističe Isaac Smith s Instituta za planetarnu znanost u Arizoni.

Naša studija nudi prvu moguću i znatno više zamislivu, alternativnu hipotezu koja objašnjava zapažanja napravljena alatom MARSIS koji se nalazi na svemirskoj letjelici Mars Express. Preciznije, krute gline smrznute do kriogenih temperatura mogu napraviti te refleksije, pojašnjava Smith.

Upotrijebio je boksački rječnik kako bi pojasnio što to otkriće znači za dosadašnju teoriju o podzemnim jezerima na Marsu.

To je poput 1-2-3 kombinacije udaraca, koja radi velike rupe u interpretaciji jezera te nakon toga rješava zagonetku, kaže Smith.

S obzirom na to da bi bile potrebne znatne količine topline i soli da drže vodu u tekućem stanju ispod Marsova južnog pola, Smith kaže da je vjerojatnije da su minerali koji se zovu smektiti i koji su zapravo oblik gline sličan vulkanskom kamenu, a kojih ima u "ekstremnim količinama" na Marsu, natjerali znanstvenike da ranije podatke s radara interpretiraju kao tekuću vodu.

Da bi provjerili svoju teoriju, znanstvenici su ohladili smektite u laboratoriju na -43 Celzijeva stupnja. Na toj temperaturi smektiti prožeti vodom mogu stvoriti svjetlucave radarske refleksije koje je MARSIS otkrio.

Smith dodaje da smektiti prekrivaju gotovo 50 posto površine Marsa te da su posebno zgusnuti na južnoj hemisferi Crvenog planeta.

Prosječna temperatura na Marsu je -63 Celzijeva stupnja, prema podacima NASA-e, no ona varira od superhladnih -120 stupnjeva zimi do nešto podnošljivijih -56 stupnjeva ljeti.

Kad je MARSIS 2018. godine otkrio nekolicinu područja, svako od kojih je širine otprilike 9,6 kilometara, znanstvenici su vjerovali da su pronašli slana jezera ispod južnog pola na Mars. Smith smatra da je sad tu teorije teško više održati.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti