Nova studija nudi objašnjenje zašto još nismo pronašli inteligentan život u svemiru

Španjolski znanstvenik ispituje kako različiti planetarni uvjeti mogu utjecati na njihov potencijal za istraživanje svemira.

Branimir Vorša | 28.02.2024. / 13:32

Egzoplaneti, ilustracija
Egzoplaneti, ilustracija (Foto: Getty Images)

U potrazi za razumijevanjem izvanzemaljskih civilizacija, Elio Quiroga, profesor na španjolskom Universidad del Atlántico Medio, predstavlja nove čimbenike u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom (ETI), u studiji objavljenoj u časopisu Journal of the British Interplanetary Society. Quiroga istražuje čimbenike koji zapravo utječu na sposobnost vanzemaljskih civilizacija da istražuju svemir.

Novi čimbenici koji nedostaju Drakeovoj jednadžbi

Dok postojanje izvanzemaljskih inteligencija ostaje neizvjesno, Drakeova jednadžba predstavlja alat koji se koristi za procjenu prisutnosti aktivnih, komunikativnih ETI-ja. Quirogin doprinos tome uvodi nove čimbenike - Exoplanet Escape Factor (Fex) i Fishbowl Worlds, koji utječu na Drakeovu jednadžbu.

Digitalni duh izvanzemaljca, ilustracija Nova teorija NLO stručnjaka: Izvanzemaljci nas kontroliraju kroz različite religije u računalnoj simulaciji

Quiroga objašnjava da brzina potrebna za napuštanje orbite planeta, koja varira ovisno o masi planeta, igra presudnu ulogu. Na primjer, na Zemlji ta brzina iznosi 11,2 km/s, dok Super-Zemlje, s većom masom, predstavljaju različite izazove za svemirska putovanja. Quiroga uvodi Faktor bijega egzoplaneta (Fex) i Brzinu bijega egzoplaneta (Vex) za analizu poznatih brzina potrebnih za bijeg iz orbite egzoplaneta, naglašavajući da visoka Fex vrijednost, iznad 2,2, može putovanje u svemir učiniti fizički nemogućim.

Vrijednosti Fex-a veće od 2,2 učinile bi svemirska putovanja malo vjerojatnim za stanovnike egzoplaneta, kaže Quiroga. Takvi planeti, dodaje, mogu ugostiti inteligentne vrste koje nisu u stanju zamisliti ili izvršiti svemirska putovanja zbog zastrašujućih fizičkih ograničenja.

Osim toga, Quiroga uvodi koncept Fishbowl svjetova, gdje se bijeg smatra fizički nemogućim, postavljajući intrigantna pitanja o životu za inteligentne vrste koje nastanjuju takve planete. Nagađajući o oceanskom svijetu, Quiroga predlaže da se komunikacija može odvijati bez potrebe za uređajima, kočeći razvoj komunikacijskih tehnologija i izazivajući definiciju ETI-ja u Drakeovoj jednadžbi.

Nova mogućnost - civilizacije vezane isključivo za svoje planete

Egzoplanet K2-18b Korak bliže izvanzemaljcima: Otkriven planet koji bi mogao imati savršene uvjete za život

Članak potiče na razmatranje različitih okolnosti koje bi zarobile izvnzemaljske civilizacije na njihovim matičnim svjetovima. Kontinuirana naoblaka, binarni zvjezdani sustavi s neprestanim dnevnim svjetlom i oceanski svjetovi s ograničenim pogledom zbog ledene kore na površini predstavljaju izazove.

Quirogin Exoplanet Escape Factor dodaje složenost Drakeovoj jednadžbi, nudeći okvir za zamišljanje svjetova koji bi mogli ugostiti ETI-je, dok predviđa čimbenike koji sprječavaju svemirska putovanja. Koncept Fishbowl svjetova sugerira mogućnost da civilizacije ostanu vezane za planete, nikada ne istražujući svoje solarne sustave niti komunicirajući izvan svojih svjetova.

Na kraju se postavlja i pitanje: bi li se cijele civilizacije mogle uzdizati i padati, a da nikada nisu shvatile golemost Svemira koji nastanjuju?

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti