Nova studija otkriva zanimljive podatke o održavanju higijene tijekom pandemije

Indijski znanstvenici su odlučili testirati je li zaista za obuzdavanje pandemije koronavirusa higijena od presudne važnosti. I dobili su zaista zanimljive rezultate.

Branimir Vorša | 03.11.2020. / 13:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Indija je velika zemlja koja već godinama muku muči s održavanjem higijene, pogotovo u siromašnim četvrtima u kojima je velik broj stanovnika na malom prostoru, a bez tekuće vode i kanalizacije. 

Stoga je bilo logično za očekivati da će upravo takva područja biti glavna žarišta epidemije koronavirusa. Međutim, to se nije dogodilo. Kako bi provjerili o čemu je riječ, a ujedno i testirali tezu da je higijena ključna za zaštitu od zaraze, odlučili su provesti posebno istraživanje. 

Znanstvenici iz Vijeća za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIR) te još dva indijska instituta proučili su podatke o smrtnosti od COVID-19 u provinciji Bihar, koja ima najgore indekse ljudskog razvoja u toj zemlji. I otkrili kako je smrtnost od COVID-19 zapravo bila niska.

Njihova studija, koja još nije prošla fazu znanstvenih recenzija, objavljena je 19. listopada na MedRxiv stranicama.

Paradoksalno, bolji sanitarni uvjeti vode prema slabijem 'treningu imuniteta' te tako mogu dovesti i do većeg broja smrti na milijun stanovnika, ističu indijski znanstvenici u studiji.

Nadalje, otkrili su da što su pokazatelji kvalitete vode i sanitarni indeksi lošiji, da je tim i manji broj smrti od COVID-19 na milijun stanovnika.

Sve navedeno može se učiniti kao velik udarac tezi o povećanom odgržavanju higijene tijekom pandemije, no indijska studija ipak naglašava i upozorava da se slabo održavanje higijene u nošenju s COVID-19 nikako ne bi trebalo usvajati kao strategiju.

Iako pružamo moguće objašnjenje koje se bazira na razlikama sanitetskih praksi i stopa smrtnosti između ekonomski jakih i slabih zemalja, to se ne bi trebalo shvaćati kao naše promicanje slabijih higijenskih praksi u borbi protiv budućih pandemija, ističu indijski znanstvenici.

Ono što indijski znanstvenici zapravo žele reći, jest da postoje nove mogućnosti za "treniranje imuniteta" te uporaba mikrobiomskih terapija kao zamjena za konvencionalnu higijenu i sanitarnu praksu.

I ranije znanstvene studije su pokazale da izlaganje patogenima može ojačati čovjekov imunološki sustav protiv infekcija, no to se i dalje nalazi pod povećalom znanosti.

Primjerice, jedna studija provedena u Africi, koja isto tako čeka znanstveno recenziranje, povezuje visoku stopu smrtnosti od COVID-19 bolesti sa slabim pristupom WASH-u (akronim za vodu, kanalizaciju i higijenu).

No, navedena indijska studija ima već i prvu znanstvenu kritiku. Profesor i viši savjetnik s Instituta Armita u Kochiju, Manu Raj, smatra da ta studija ima u sebi previše pretpostavki.

Siguran sam da će drugi val uništiti sve njihove zaključke te da će se pojaviti nove pretpostavke. Koronascena je iznimno promjenjiva i većina ranih pretpostavki je dosad nestala. Stoga, rekao bih da to izgleda interesantno, no morat ćemo još jednom pogledati nakon drugog vala, zaključuje Raj.

Izvor: Medical Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti