Nova studija: Vitamin B12 učinkovit je protiv koronavirusa i njegovih varijanti

Španjolski i britanski znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo kako vitamin B12 zaslužuje veću pažnju kad je riječ o brobi protiv pandemije novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 01.07.2021. / 16:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici iz Velike Britanije i Španjolske iskoristili su novi pristup ispitivanju lijekova kako bi pronašli spojeve koji mogu poslužiti kao učinkoviti antivirusni lijekovi protiv SARS-CoV-2 virusa, odnosno uzročnika COVID-19 bolesti.

Navedeni tim koristio je kvantno-inspiriran uređaj na kojem radi Quadratic Unbounded Binary Optimization (QUBO) model, u kombinaciji s tradicionalnim metodama kako bi pronašli lijekove koji su slični remdisiviru, jedinom antivirusnom lijeku protiv novog koronavirusa koji je trenutno odobren za korištenje kod ljudi.

Pandemija COVID-19 ubrzala je potrebu za identificiranjem novih terapija, uključujući i prenamjenu lijekova, ističu autori studije iz Fujitsu Technology Solutionsa u Madridu te bolnice King's College u Londonu.

Prvo su podatke iz remdisivira pretvorili u grafikon da bi nakon toga pretražili bazu podataka lijekova za spojeve koji su već odobreni za korištenje kod ljudi.

Dok su obje metode koje su koristili predvidjele spoj GS-6620 kao onaj koji ima najbolja antivirusna svojstva protiv novog koronavirusa, kvantno bazirani model predvidio je kao drugi najbolji spoj BMS-986094. Oba navedena spoja inicijalno su razvijena za liječenje virusa hepatitisa C.

Tradicionalniji Tanimoto model predvidio je različite forme vitamina B12 kao potencijalne antivirusne kandidate.

In vitro analize otkrile su da su BMS-986094 te drugi tipovi vitamina B12 učinkoviti u sprječavanju repliciranja SARS-CoV-2 varijanti. Znanstvenici su otkrili da su spojevi BMS-986094, kobamamid, hidroksokobalamin te metilkobalamin učinkoviti u određenim koncentracijama koje nisu štetne za ljude.

Dok BMS-986094 može prouzročiti sekundarne učinke kod ljudi, kao što je utvrđeno u drugoj fazi testiranja, ti rezultati sugeriraju da vitamin B12 zaslužuje pažnju zbog antivirusnih svojstava protiv SARS-CoV-2 virusa, osobito zbog njegove raširene uporabe i pomanjkanja toksičnosti za ljudski organizam, kao i zbog njegove dostupnosti i isplativosti, pišu Rocio Martinez-Nunes i njegovi kolege u studiji.

Španjolski i britanski znanstvenici koristili su kvantno-inspiriran model jer isti omogućava 60 puta brži izračun sličnosti između molekula, koji se prikazuje u obliku grafikona, što omogućuje i kvalitetniju usporedbu te optimizaciju.

Studija je objavljena na repozitoriju bioRxiv i trenutno prolazi postupak znanstvenih recenzija.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti