Nova tehnologija omogućit će brzo punjenje baterije na mobitelima

Iz Qualcomma su najavili kako će njihova tehnologija Quick Charge 3.0 omogućiti punjenje baterije mobitela od 0 do 80 posto za samo 35 minuta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2015. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih problema svih korisnika mobilnih uređaja jest baterija, odnosno prekratko trajanje baterije te korisnici kojima je telefon stalno u ruci bateriju moraju puniti dva, nekada čak i tri puta dnevno. Brojne kompanije pokušavaju pronaći rješenje za ove probleme, no neki revolucionarni napredak još nije postignut pa većina današnjih baterija ne može izdržati niti jedan dan intenzivnog korištenja, pogotovo što su ekrani na današnjim modelima sve veći i većih rezolucija, što uvelike utječe na trajanje baterije. Dobra vijest za sve one kojima se baterija brzo prazni stiže iz Qualcomma, kompanije poznate po svojim (Snapdragon) procesorima koji pokreću milijune pametnih telefona brojnih kompanija.

Iako ne rade na razvoju novih i izdržljivijih baterija, Qualcomm je najavio novu tehnologiju za punjenje baterije nazvanu Quick Charge 3.0 koja bi trebala omogućiti puno brže punjenje baterija pametnih telefona. S ovom tehnologijom na 'tipičnom smartphoneu' bateriji bi trebalo samo 35 minuta da se napuni od 0 do 80 posto, što je 38 posto učinkovitije u odnosu na tehnologiju Quick Charge 2.0. Također, osim bržeg punjenja baterije, ova tehnologija trebala bi poboljšati, odnosno produžiti vijek trajanja baterije. Quick Charge 3.0 bit će dostupan u nadolazećim modelima Qualcommovih procesora poput Snapdragona 820, 620, 618, 617 i 430, a model Snapdragon 820 trebao bi pokretati neke od najjačih modela pametnih telefona koje će mobilne kompanije predstaviti sljedeće godine (ne i Samsungove Galaxy S ili Appleove telefone) te će biti zanimljivo usporediti performanse novog Snapdragona sa Samsungovim i Appleovim procesorima.

'Quick Charge 3.0 rješava jedan od najvećih izazova korisnika današnjih mobilnih uređaja i pomaže im u brzom i učinkovitom punjenju baterije', komentirao je za ZDNet novu tehnologiju potpredsjednik proizvodnog menadžmenta Qualcomma Aley Katouzian.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti