Nova tehnologija u kinima omogućit će 3D filmove bez naočala

Cinema 3D sustav uskoro stiže i u kino dvorane...

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.07.2016. / 16:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

3D zasloni bez potrebe za nošenjem naočala nisu nova stvar. Do sada smo ih već imali prilike vidjeti na nekim pametnim telefonima, Nintendo 3DS konzoli, kao i nekim glasses-free 3D televizorima, što je vjerojatno najveća implementacija koja se može vidjeti.

Nažalost, u kinima je i dalje potrebno nositi naočale kada se gledaju filmovi u 3D formatu, no to možda uskoro više neće biti potrebno zahvaljujući radu Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) laboratorija Insitituta u Massachusettsu.

Ovaj Institut razvija tehnologiju koja će gledateljima u kinima omogućiti uživanje u 3D filmovima bez naočala, pod nazivom Cinema 3D, što je drugačije u odnosu na trenutne 3D sustave bez naočala u kojima korisnici trebaju gledati pod posebnim kutom kako bi postigli 3D efekt.

"Cinema 3D sustav funkcionira na način da na jednom zaslonu kodira više tzv. paralaktičkih barijera pa tako svaki gledatelj vidi paralaks barijera prilagođen svom položaju. Taj se spektar pogleda zatim replicira preko kino dvorane nizom ogledala i leća unutar Cinema 3D posebnog optičkog sustava", objašnjavaju iz MIT-a.

Ipak, MIT naglašava da tehnologija još uvijek nije spremna za komercijalnu upotrebu, ali istraživači su uvjereni da bi to mogla postati u bliskoj budućnosti.

Izvor: Ubergizmo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti