Raytheon je tehnološka kompanija koja će uskoro navršiti 100 godina, a specijalizirana je za obranu i rješenja za kibernetičku sigurnost. Trenutačno razvijaju novu raketu zrak-zrak srednjeg dometa nazvanu Peregrine, koja bi trebala zamijeniti trenutačne rakete koje koriste američki lovci – AIM 9 Sidewinder i AIM 120, te razvoj i proizvodnju obaju modela također potpisuje Raytheon.

Projektil Amerikanci u strahu od "nadzvučne prijetnje"

Osim što troškovi njezina razvoja iznose samo oko 50 posto cijene aktualnih raketa, Peregrine ima manje dimenzije, raketa je brža i njome se lakše upravlja u odnosu na modele koji se danas koriste. Zbog manjih dimenzija na zrakoplove će se moći postaviti veći broj raketa zrak-zrak, što će biti od velike važnosti u slučaju zračnih sukoba s neprijateljima. Također, pored navedenog, dodatna prednost nove rakete jest i veći doseg, pa će protivničke zrakoplove moći napadati i uništavati s veće udaljenosti.

Peregrine će američkim i savezničkim lovcima omogućiti nošenje većeg broja raketa u borbama kako bi zadržali dominaciju u zraku, komentirao je razvoj nove rakete Thomas Bussing, potpredsjednik kompanije. Naglasio je kako, uz manje dimenzije, napredne senzore i napredni pogonski sustav, ta raketa zrak-zrak predstavlja značajan korak naprijed na tržištu raketa za obaranje zrakopolova.

Sea Hunter, prototip autonomnog broda američke vojske Američka vojska razvija najveći autonomni brod

Posebno je naglasio napredne senzore i sofisticirani sustav navođenja koji može prepoznati i pratiti metu u svako doba dana i svim vremenskim uvjetima, tako da će Peregrine biti "prihvatljivo rješenje u sprječavanju trenutačnih i budućih prijetnji".

Izvor: ASD News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju