Američka vojska razvija najveći autonomni brod

Velikim brodovima upravljat će računala, a koristit će se u misijama izviđanja i otkrivanja ranih prijetnji, nosit će radare, rakete itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2019. / 08:34

Sea Hunter, prototip autonomnog broda američke vojske (Foto: US Navy)

Kao jedan od najvećih argumenata i pozitivnih posljedica uvođenja robota koji će na radnim mjestima zamijeniti ljude jest što bi oni trebali raditi neke dosadne i ponavljajuće poslove, dok bi se ljudi mogli fokusirati na zanimljivije i kreativnije stvari. Također, roboti bi mogli zamijeniti ljude na nekim opasnim poslovima, kako bi se smanjila mogućnost ozljeda na radu, a jednom nas možda zamijene i za volanima automobila, ako se pokaže da će se tako smanjiti broj prometnih nesreća, ozljeda i smrtno stradalih osoba u prometu.

Autonomni brod Brod bez posade: Na MWC-u predstavljen autonomni brod

Upravo za takve "dosadne i opasne" poslove, američka mornarica želi razviti najveći autonomni brod na svijetu kojim bi u potpunosti samostalno moglo upravljati računalo. Cilj je napraviti čak deset takvih brodova tijekom pet godina, odnosno svake godine floti dodati dva broda. Autonomni brodovi imali bi mjesta i za ljudsku posadu (ako bude potrebno), imat će mogućnosti i daljinskog upravljanja, a u misijama će sudjelovati samostalno ili zajedno s drugim (neautonomnim) brodovima.

Lexus LY 650 (Foto: Lexus/Profimedia) Lexus za morski luksuz: Jahta na kojoj bismo rado provodili ljeta

Autonomne brodove, među inim, američka mornarica koristit će za izviđanje – kretat će se ispred glavne flote kako bi prepoznali rane prijetnje, mogu nositi radare te rakete i torpeda za razarače i druge brodove iz flote, no sami autonomni brodovi vjerojatno neće imati instalirano naoružanje. Razvoj autonomnih brodova prvotno je trebao biti dio Pentagonovog programa Overlord koji je obuhvaćao pretvaranje postojeći komercijalnih brzih brodova koji su se koristili za dostavu i servisiranje naftnih platformu u eksperimentalne brodove kojima će upravljati računala i koji imaju sposobnost prijeći tisuće milja i provesti tjedne na moru bez potrebe za ljudskom posadom.

Izvor: Popular Mehanics
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti