Nova varijanta koronavirusa pronađena u Brazilu, slična onoj iz Južnoafričke Republike

Dosad je otkriven niz varijanti, a najveću zabrinutost izazvale su one otkrivene u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Hina | 01.04.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova varijanta koronavirusa pronađena je u Brazilu, objavile su u srijedu tamošnje zdravstvene vlasti. Znanstvenici su novu varijantu otkrili u gradu Sorocaba u blizini Sao Paula te provode daljnja istraživanja.

Nova varijanta slična je onoj pronađenoj u Južnoafričkoj Republici, napisao je na Twitteru brazilski biomedicinski institut Butantan. Varijanta je otkrivena kod 34-godišnjakinje koja je imala blaže simptome, piše portal G1, a prenosi agencija dpa.

Pacijentica je rekla da nedavno nije putovala po Brazilu niti izvan njega, rekao je Paulo Menezer, direktor stožera za borbu protiv koronavirusa Sao Paula.

Mutacije su uobičajene kod virusa, a događaju se kad se genetski sastav promijeni tijekom replikacije. Neke promjene daju prednost virusima jer ga čine zaraznijima, piše dpa.

Dosad je otkriven niz varijanti, a najveću zabrinutost izazvale su one otkrivene u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Brazil je među državama najteže pogođenima pandemijom, a veći broj umrlih i zaraženih imaju samo Sjedinjene Države. Najveća južnoamerička država svakodnevno ruši rekorde broja umrlih. Ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo da je taj dan umrlo rekordnih 3869 ljudi, time oborivši dotadašnji rekord srušen dan ranije.

U Brazilu je ukupno umrlo 321 tisuća ljudi, a od početka pandemije potvrđeno je 12,7 milijuna slučajeva zaraze.

Zdravstveni sustav te zemlje s 210 milijuna stanovnika je pred kolapsom te je nastupila nestašica lijekova i opreme, uključujući respiratore.

Brazilski predsjednik, desničar Jair Bolsonaro, umanjivao je opasnost virusa i izrazio sumnju u djelotvornost cjepiva. Nedavno je promijenio ton, pa je zbog kritika upućenih njegovoj vladi za upravljanje pandemijom zamijenio šest ministara, a svoje položaje napustili su i čelnici vojske i mornarice, piše dpa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti