Nova verzija Chromea produžit će trajanje baterije prijenosnih računala

Google je promijenio način na koji pozadinski tabovi troše resurse računala, što će se odraziti i na duže trajanje baterije prijenosnih računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2017. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleov preglednik internetskih stranica Chrome za mnoge je omiljen browser za surfanje, no jedna od njegovih velikih mana jest velika potrošnja energije i zauzimanje velike količine radne memorije, što utječe i na kraće trajanje baterije na prijenosnim računalima. Pri tome najveći problem predstavljaju pozadinski tabovi, odnosno brojni tabovi koje korisnici otvore i ne koriste, a koji troše velike resurse. Prema inženjeru iz Googlea Alexanderu Timinu, pozadinski tabovi odgovorni su za čak trećinu potrošnje energije Chromea, zbog čega su iz ove kompanije odlučili poboljšati svoj browser.

U novoj verziji ovog web preglednika (Chrome 57), Google je promijenio način na koji pozadinski tabovi troše resurse računala, a da pri tome nisu smanjene njegove performanse. Chrome će sada prepoznati pozadinske tabove koji troše previše energije i ograničiti prosječno opterećenje procesora, pri čemu to ograničenje neće utjecati na pozadinske tabove koji su aktivni (npr. ako se na njemu reproducira glazba i slično). Novi Googleov mehanizam ograničavanja tabova koji koriste previše procesorske snage trebao bi rezultirati smanjenjem opterećenja procesora i potrošnje energije, odnosno potrošnje baterije prijenosnih računala.

Osim navedenog poboljšanja, nova verzija Googleovog Chromea donijela je i neka manja poboljšanja i zakrpe za sigurnosne propuste u ovom browseru. Konačan cilj Googlea jest u potpunosti 'suspendirati pozadinske tabove', što bi trebalo rezultirati još manjim opterećenjem na procesore, odnosno još dužim trajanjem baterije prijenosnih računala.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti