Nova vrsta "inteligencije": Običan hidrogel "naučio" igrati videoigru

Budući da je većina postojećih algoritama umjetne inteligencije izvedena iz neuronskih mreža, istraživači ističu da hidrogelovi predstavljaju drugu vrstu "inteligencije" koja bi se mogla koristiti za razvoj novih, jednostavnijih algoritama.

Martina Čizmić | 23.08.2024. / 15:55

Hidrogel igra pong (Foto: YouTube/Screenshot)

Igranje igara obično je povezivano s ljudima ili inteligentnim životinjama. No, znanstvenici sa Sveučilišta u Readingu pokazali se da se igrati može naučiti i jednostavni hidrogel. 

U studiji objavljenoj u časopisu Cell Reports Physical Science, dr. Yoshikatsuo Hayashi i njegov tim pokazali su kako su jednostavni hidrogel - vrstu mekog, fleksibilnog materijala - naučili igrati jednostavnu računalnu igricu 'Pong' iz 1970-ih. Hidrogel, spojen s računalnom simulacijom klasične igre putem posebno izrađenog niza s više elektroda, pokazao je poboljšane performanse tijekom vremena.

Naše istraživanje pokazuje da čak i vrlo jednostavni materijali mogu pokazivati ​​složena, prilagodljiva ponašanja koja se obično povezuju sa živim sustavima ili sofisticiranom umjetnom inteligencijom. Ovo otvara uzbudljive mogućnosti za razvoj novih vrsta 'pametnih' materijala koji mogu učiti i prilagođavati se svojoj okolini, istaknuo je dr. Hayashi, biomedicinski inženjer na Fakultetu bioloških znanosti Sveučilišta u Readingu. 

On smatra da pojavno ponašanje učenja proizlazi iz kretanja nabijenih čestica unutar hidrogela kao odgovor na električnu stimulaciju, stvarajući svojevrstan oblik 'pamćenja' unutar samog materijala.

Ionski hidrogelovi mogu postići istu vrstu mehanike pamćenja kao složenije neuronske mreže, objašnjava prvi autor i inženjer robotike, Vincent Strong sa Sveučilišta Reading. Pokazali smo da hidrogelovi ne samo da mogu igrati pong, već mogu, s vremenom, postati bolji u tome.

Ističu kako su zapravo željeli provjeriti mogu li jednostavni umjetni sustavi izračunati zatvorene petlje slične petljama povratnih informacija koje omogućuju ljudskom mozgu da kontrolira tijelo.

Budući da je većina postojećih algoritama umjetne inteligencije izvedena iz neuronskih mreža, istraživači ističu da hidrogelovi predstavljaju drugu vrstu "inteligencije" koja bi se mogla koristiti za razvoj novih, jednostavnijih algoritama. U budućnosti, planiraju dodatno ispitati "memoriju" hidrogela ispitivanjem mehanizama koji stoje iza njegove memorije i testiranjem njegove sposobnosti da obavlja druge zadatke.

Istraživački tim vjeruje da bi njihova otkrića mogla imati dalekosežne implikacije za područja u rasponu od meke robotike i protetike do senzora okoliša i adaptivnih materijala. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti