Novi alarmantan podatak: Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskom mozgu

Mikroplastika se infiltrirala u ljudski mozak, izazivajući ozbiljnu zabrinutost u vezi s potencijalnim neurotoksičnim učincima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Branimir Vorša | 19.09.2024. / 14:33

Mikroplastika, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mikroplastika nastavlja napadati sve više dijelova ljudskog tijela, uključujući i mozak. Nedavno istraživanje otkrilo je mikroplastiku u olfaktornim bulbusima, odnosno tkivu mozga koje obrađuje mirise, kod 8 od 15 preminulih osoba. To otkriće označava prvi objavljeni dokaz mikroplastike u moždanom tkivu, iako je prije bila otkrivena u krvnim ugrušcima u mozgu. Isto tako, još jedna slična studija trenutno prolazi recenziju.

Hong Kong Ne žive u gradu, ne jedu prerađenu hranu, pa ipak u sebi imaju čestice koje izazivaju sve veću zabrinutost

Iako je mikroplastika otkrivena u različitim ljudskim tkivima, njezina prisutnost u ljudskom mozgu nije dokumentirana, postavljajući važna pitanja o potencijalnim neurotoksičnim učincima i mehanizmima pomoću kojih bi mikroplastika mogla dospjeti u moždana tkiva, ističu autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu JAMA Network Open.

Polipropilen posvuda

U navedenoj studiji, polipropilen je bio najčešće pronađeni polimer. Ovaj se materijal naširoko koristi u proizvodima poput pakiranja, medicinskih uređaja i dijelova automobila. Veličine otkrivenih čestica kretale su se od 5,5 mikrometara do 26,4 mikrometra - mali fragmenti, jedva djelić širine ljudske vlasi.

Istraživanje sugerira da bi mikroplastika mogla putovati do mozga istim putem kojim se koriste čestice onečišćenja zraka, ulazeći kroz male rupe u kribriformnoj ploči ispod olfaktornog bulbusa.

Identifikacija mikroplastike u nosu, a sada i u njušnom luku, zajedno s ranjivim anatomskim putovima, pojačava ideju da je olfaktorni put važno ulazno mjesto za egzogene čestice u mozak, napisali su autori studije.

Ništa bez plastike

Žena pije vodu Američki znanstvenici otkrili jednostavnu i jeftinu metodu koja uklanja 98 posto mikroplastike iz vode

Unatoč rastućim dokazima o rizicima koje predstavlja mikroplastika, naše oslanjanje na plastiku se nastavlja, a globalna proizvodnja udvostručila se u posljednja dva desetljeća. Raste zabrinutost zbog toga što mikroplastika uzrokuje oštećenje neurona i povećava rizik od neuroloških poremećaja.

Čini se da su neke neurodegenerativne bolesti, poput Parkinsonove bolesti, povezane s abnormalnostima nosa kao početnim simptomima, napominju autori studije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti