Novi detalji tragedije: Dok je autopilot upravljao vozilom, vozač je gledao film?

Vozač kamiona koji je sudjelovao u prometnoj nesreći rekao je kako je vozač Teslinog automobila na DVD-u gledao Harryja Pottera

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.07.2016. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pojavile su se nove informacije vezane uz nedavnu nesreću u kojoj je poginuo vozač Teslinog automobila kojim je upravljao autopilot. Prema tim informacijama, koje je medijima rekao vozač kamiona koji je sudjelovao u nesreći, Joshua Brown u automobilu je imao prijenosni DVD player na kojem je tijekom vožnje gledao Harryja Pottera. Lokalna policija za medije je potvrdila kako je Brown u automobilu imao prijenosni DVD, no nisu potvrdili da je zaista gledao film tijekom vožnje. Komentirajući ovu tragediju, šef Tesle Elon Musk rekao je kako je njihov softver za upravljanja automobilima sve bolji i precizniji, no ipak nije riječ o savršenom softveru tako da vozači i dalje moraju držati ruke na volanu tijekom vožnje.

Prema videozapisima koje je Joshua Brown objavljivao na YouTubeu, čini se da je imao veliko povjerenje u Teslin autopilot kojeg je često koristio – na jednom videozapisu nije držao ruke na volanu dok je autopilot upravljao vozilom u koloni, a zahvaljujući ovom softveru, jednom je čak i izbjegao prometnu nesreću pa se postavlja pitanje je li zaista toliko vjerovao autopilotu da je tijekom vožnje gledao film i upravljanje vozilom u potpunosti prepustio softveru. Ova nesreća, koju regulatorna tijela još istražuju, pokazatelj je kako treba proći još dosta vremena prije nego autonomna vozila postanu komercijalno dostupna i dobiju dozvole za sudjelovanje u prometu, a ovo je i veliko upozorenje svim vlasnicima Teslinih automobila da, prilikom korištenja autopilota, i dalje budu na oprezu te da drže ruke na volanu kako bi u svakom trenutku mogli reagirati i ispraviti eventualan propust softvera.

Izvor: The Guardian 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti